12. nov
TRADISJONSSUPPE: – Vær så god. Smak tradisjonell grønnsaksuppe med klot, sier bygdekvinnene Inger-Johanne Christensen (t.v.), Anne Marie Smedsrud og Ingvild Sandholt (t.h.). I midten med rødt forkle: Stina Wiker, innehaveren av Jøndal gårdsbakeri som skal selge suppa.
 
Vær så god! Suppe med Eidsvoll-tradisjoner
Bygdekvinnelaget byr på ut Eidsvolls tradisjonsmatskatt.

Publisert: 29.nov.2017 20:00
Oppdatert: 29.nov.2017 20:04

Eidsvoll bygdekvinnelag har brakt grønnsaksuppe med klot fram som den mest tradisjonelle retten i kommunen.

Suppa, i noen forskjellige varianter, er kjent over hele bygda, og er blant annet brukt som forrett til julemiddagen.

– Suppa ble spist rundt i hele Eidsvoll. For 50 år siden var den veldig vanlig, forteller Ingvild Sandholt.

– Suppa er lett å lage, den er smakfull og inneholder lokale grønnsaker, påpeker Anne Marie Smedsrud.

Utgangspunktet for suppa er ei oppskrift som er funnet i ei håndskrevet kokebok fra 1900-tallet hos Bente Tømte på Dokken, forteller Ingvild Sandholt.

– Oppskriften på klot har Ingrid Grue gitt oss.

Suppa skal nå selges i Jøndal gårdsbakeri i Sundet, og da får kjøperne også med seg oppskriften.

– Det er fint å ha fått til dette samarbeidet. Nå kan kjøperne sjøl bli inspirert til å lage suppa hjemme. Det er viktig å ta vare på tradisjonene, sier Inger-Johanne Christensen.

Drivkraften bak kåringen av tradisjonsmatskatten er Norges Bygdekvinnelag.

Organisasjonen skal i løpet av året samle tradisjonelle oppskrifter fra hele landet og presentere dem i en egen database.

OPPSKRIFTEN PÅ SUPPA

  • 150 g. gulrot,
  • 150 g. kålrot,
  • 150 g. hodekål,
  • 50 g. sellerirot,
  • en kvart purre (grønn del),
  • 1 liter kraft/buljong.
  • Salt etter smak.

Skrell grønnsakene og kutt dem i små strimler. Legg dem i kokende kraft og kok dem ca. 1/2 timer.

Klot (mjølboller):

  • 1 egg,
  • 2 dl varm kraft/buljong,
  • 1/2 ts. kardemomme,
  • 1/2 ts. salt,
  • 1/4 ts. sukker,
  • 220 g. hvetemjøl,
  • 1/2 liter kraft til koking av klot.

Visp egget og tilsett krafta. Ha i kardemomme, salt og sukker. Rør inne hvetemjøl og la svelle en halv time. Kok opp en halv liter kraft, form bollene med teskje, og la klota trekke i ca. ti minutter. Ha klota i suppa før servering.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no