23. jul
HUMANISTER: Oddny Mølmen er styremedlem i lokallaget til Human-Etisk Forbud i Eidsvoll og Hurdal, mens Roar Nordberg er styreleder. Nå inviterer de dødskafé i Kaffehjørnet i Sundet.
 
Inviterer til dødskafé og diskusjon om ung seksualitet
Møter med bredde i Human-Etisk forbund

Publisert: 18.sep.2017 09:00
Oppdatert: 15.sep.2017 13:51

Humanistiske uker står for døren. Eidsvoll og Hurdal lokallag inviterer til møter både om unges seksualitet og om døden.

Human-Etisk Forbunds medlemsmasse vokser både på landsbasis og i lokallaget. I dag er det 350 registrerte humanister i Eidsvoll og Hurdal. 

– Det kommer hvert år seks, sju nye, forteller styreleder Roar Nordberg og styremedlem Oddny Mølmen. 

DØDSKAFE

Onsdag 20. september arrangeres dødskafé i Kaffehjørnet i Sundet. De to humanistene innrømmer at det kan virke litt bisart.

– Mens døden er tabu for mange, er det eneste sikre at vi alle skal dø en gang. Det mener vi at vi må snakke om, sier Mølmen. 

Og hva skal de snakke om? Jo, om hva døden er, og at vi fortrenger den og hvilken rolle den spiller i vår kultur.

– To filosofer, den ene av dem Øyvind Olsholt, skal lede og sørge for at diskusjonen går i gruppene. Møtet er åpnet for alle og det er gratis, forteller Nordberg. 

UNGES SEKSUALITET

Det andre møtet er i Coffee Toos lokaler i Galleri Festiviteten på Eidsvoll Verk. Også det er gratis og beregnet på alle. 

Der skal det tas opp i hvilken grad og hvordan internett og media påvirker synet på seksualitet for den oppvoksende generasjon. 

– Marianne Støle-Nilsen er foredragsholder og vi inviterer til diskusjon med salen. Støle-Nilsen har blant annet skrevet masteroppgave om seksualundervisning i skolen, forteller de to. 

I ALLE LIVETS FASER

Human-Etisk Forbund har nå seremonier for alle livets faser – fra fødsel til død. Folk kan velge navnefest framfor kirkelig dåp, de unge kan velge humanistisk konfirmasjon i stedet for den tradisjonelle kristne, når folk skal gifte seg, har forbundet også fått vigselsrett og når man forlater denne verden, kan seremonien være humanistisk.

– Vi bruker Festiviteten på Eidsvoll Verk til dåpsseremonier, mens konfirmasjon er i Panorama. 

– Gifte deg kan du gjøre hvor som helst, bare vigselskvinnen vår kommer fram, men det er litt verre med begravelse. Det er lenge vært jobbet med å få bygget et eget hus til dette formålet på Øvre Romerike, men det har strandet.

Nå er menighetshuset på Råholt blitt gjort livssynsnøytralt, men der er det bare plass til rundt 30 personer. Det er et stort ønske med et eget, livssynsnøytralt hus som rommer flere enn det, sier Nordberg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no