16. jul
 
Kamelen og nåløyet
INVITERT. Jeg skal starte denne ukas Invitert med et bibelsitat. Ikke fordi jeg er blitt særskilt troende av meg, men sitatet passer så inderlig godt med noe jeg opplever et par ganger i uka når jeg er på trening.

Publisert: 09.jul.2017 18:00
Oppdatert: 09.jul.2017 20:58

Jesus sa: «Atter sier jeg dere: Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn for en rik å komme inn i Guds rike.» (Mark. 10:25 og Lukas 18:25).

Til treninga, som foregår på Gruemyra, og som utelukkende er av forebyggende art, jeg skal ikke delta i noe mesterskap eller i andre konkurranser, pleier jeg å sykle, eller, meteorologisk sett, i verste fall, å spasere. Å kjøre bil til trening låter liksom litt bakvendt, om du forstår hva jeg mener.

Jeg sykler (eller går) altså hjemmefra, «gjennom» den videregående skolen, over Tynsåkvegen og forbi Vilberg helsetun ned Løytnant Møllers veg (de lokalkjente vil kjenne seg igjen). Så en liten stump av Lars Tønsagersveg og ut på Nedre Vilbergveg, som ender i en dertil egna undergang under riksveg 181. (Burde ikke «181» ha et navn?) Forbi rundkjøringa og langs starten på 177 (Nesvegen) går det greit, det er et høyt plankegjerde mellom gangvegen og riksvegen. Men så!

BRÅTT slutter gangvegen og plankegjerdet, og fotgjengere og syklister tvinges ut på den livsfarlige riksveg 177, Nesvegen. Fra der gangvegen og gjerdet mot 177 slutter og fram til innkjøringa (Smed Hagens veg) til treninga på Gruemyra, er det riktignok bare 60 – 70 meter. Men hvilke meter! Nåløyet i bibelsitatet blir romslig i sammenlikning.

Fortau, sa du? Ja, gid det var så vel! Den nevnte strekning, eller som jeg nå velger å kalle den, for å bli i bibelmodus (håper jeg ikke sårer noen!): «Vegen til Golgata». Plassen som er avsatt til syklister og gående er, siger og skriver, 75 cm brei, består av en asfaltkant til snubling og en gjørmete grøft mot en graskant. Her har det i tidas løp danna seg en slags smal sti for dem med best balanse. Når dagens trening er over, og jeg setter kursen hjemover, er forholdene om mulig enda vanskeligere. For fra utkjørselen i Smed Hagens veg og ut til den nevnte smale sti, er det ingen fri sikt vestover mot møtende trafikk på Nesvegen. Her gjelder det å bruke øyeblikket, og raskt smette ut på og langs Nesvegen mot frelsen ved plankegjerdet. Å krysse vegen og sykle til rundkjøringa og gjennom den, og komme uskadd og levende fra det, er som å vinne hovedgevinsten i pengelotteriet.

Folk som sitter i bil, kan føle seg trygge. I alle fall tryggere enn en fotgjenger eller en syklist langs Nesvegen. Det er knapt nok plass til en bil i hver retning på riksveg 177 langs stien som vi myke trafikanter er tvungne til å benytte. Men ikke god nok plass til en bil vestfra og en sørfra pluss en syklist samtidig. Og hvem trur du må vike plassen?

Så, altså, med en lett omskrivning: Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn for en fotgjenger eller syklist å forsere strekninga mellom rundkjøringa der riksveg 177 og riksveg 181 møtes, for å komme fram til treningssenteret på Gruemyra. (Som forøvrig ikke kan sammenliknes med det bibelske Golgata!)

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no