20. jun
Unge gründere. De er offensive og satser hardt i landbruket. Nå kan Anders og Mina Klaseie bli årets unge bønder i Norge.
 
Kan bli årets unge bønder i Norge: - Må slippe til neste generasjon tidlig
EIDSVOLL VERK. På under tre år har Mina (28) og Anders (30) Klaseie investert i nye driftsbygninger, utvidet arealet de driver - og satset hardt i landbruket.

Publisert: 19.okt.2016 15:36
Oppdatert: 27.jan.2017 14:36

Av over 400 nominerte til konkurransen «Årets unge bonde» ble de plukket ut som én av 19 semifinalister. De fem kandidatene med flest stemmer går videre til finalen. Vinneren kåres på bondesamlingen for unge bønder 12. november. Stemmegivningen viser at Eidsvoll Verk-paret ligger blant de fem beste for øyeblikket - og blant de 19 semifinalistene er Mina og Anders de eneste der et par begge er nominerte. Vinner de i år bør prisen kanskje døpes om til årets unge bønder i 2016.
- Det er klart det er morsomt å ha kommet så langt. Vi må innrømme det, sier Mina og Anders Klaseie til EUB.

Tok over i 2014

Sammen tok de over Klaseie Arstun Gård i Klaseiegutua på Eidsvoll Verk fra nyttår i 2014. Der driver de med sau og korn,samt noen ammekuer og geiter for kos. Begge er utdannet agronomer, og har mastergrader fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).
- Vi har i praksis bygd oss en ny gård siden vi tok over. Det hadde vi aldri greid uten gode hjelpere, sier Mina Klaseie.
EUB får servert kake og kaffe under intervjuet. Dagen før var faren og broren til Mina innom på en liten takkefeiring.
- Mange har hjulpet oss mye de siste årene, og faren og broren til Mina har vært helt fantastiske. De har bidratt ekstremt mye, og det har vært en god avtale for oss, humrer Anders. De har utført tømreroppdragene. Kun broren, som ellers kunne ha jobbet med andre prosjekter rundt omkring, har sendt faktura. Dermed har de fått bidragene til to dyktige personer til prisen av én.
- Det ligger an til at pappa får en ekstra fin julegave i år, smiler Mina.
Det er ikke rent lite som er utført på gården de siste årene. Først ble halve låven revet og fornyet. Deretter ble resten revet. Resultatet ble en totalfornyet driftsbygning med splitter nytt sauefjøs. I tillegg er det kommet opp et nytt redskapshus. I sommer har hovedbygningen, der paret og hunden Prikken har sitt daglige bosted, blitt totalrenovert.
LES OGSÅ: Ungt ektepar satser fire millioner på sauer

FAGLIG DYKTIGHET

- Det var eternittplater på huset. De er tatt ned og panelet under ble skiftet. Det er lektet, isolert, skiftet tak og alle vinduene er byttet. I tillegg er inngangsdøra og inngangspartiet fornyet, sier Anders.
I tillegg er arealet de driver blitt utvidet hvert eneste år siden oppstarten. «For dem handler det ikke om å bli størst mulig, men gjennom faglig dyktighet å utnytte ressursene for sammen å skape et levebrød», heter det i prisnominasjonen.
- Det sitter langt inne hos mange bønder å rive låven. Mye er tradisjonsbundet på gårder rundt omkring. Mange steder ser du for eksempel at bøndene bygger neste driftsbygning på jordet bak den som står der. Resultatet er ofte at du legger beslag på mer av landbruksjorda og at den gamle driftsbygningen blir stående ubrukt. Vi valgte å ta steget helt ut, rive og bygge nytt. Vi har ikke angret, sier Mina.
LES OGSÅ: Han er 13 år og erfaren sauebonde

Tett dialog med familien

Anders er oppvokst på gården. Alle endringene og fornyingene har skjedd i tett dialog med familien.
- Det er mye følelser rundt et gårdsbruk, og det er ikke bare enkelt å gå på for å fornye alt. Men vi har stort sett bare fått positive tilbakemeldinger fra alle. Fra starten ble det også lagt til rette for oss økonomisk ved at gårdsoverdragelsen ble gjort så gunstig som mulig for alle parter. Det er vi veldig takknemlige for, sier Anders.
De startet med det som de regnet med ville være mest inntektsbringende på kort sikt: Sauefjøset. Men Mina og Anders har flere bein og stå på. Ved siden av gårdsdriften har de begge eksterne jobber innenfor landbruket. Mina i Animalia, Anders i Akershus Bondelag. Stillingene er tilrettelagt, slik at de jobber mye i vinterhalvåret og får fri på de mest pressede tidspunktene i gårdsdriften.
- Det er godt for oss å komme ut litt, treffe folk og hente inn andre impulser. Vi er bevisste på å ha et eksternt nettverk, og ønsker ikke bare å gå hjemme og surre. Det kan en fort bli ineffektiv av også, sier Mina.
- For å lykkes i landbruket må en være bedre enn snittet. Da kan en tjene penger og leve av det. Det er målet, sier Anders.

MÅ VÅGE

- Har dere aldri vært redde for at dette ikke skulle gå?
- En må våge å satse. Går det ikke nå, går det kanskje aldri. Bøndene må også ha lov til å si at en ikke alltid må beholde alt for å lykkes. Det er viktig å tørre å ta større grep. Det er lavt rentenivå, og det virker kanskje ufarlig nå, Men det kan snu. Men finner du ut at du ikke tar sjansen og vil satse med de rammebetingelsene som er nå, så er det kanskje heller ikke liv laga i framtida, svarer Anders.
Nå driver de like stor produksjon på korn som på sau. Mina har hovedansvaret for dyr og økonomi. Anders for jordbruket. Hvilke ting som skal dyrkes hvor og når, gjødselplaner og miljøoppfølging. Nå kan de vinne en svært prestisjetung pris - mye på grunn av at de fikk ta over gårdsdriften såpass tidlig.
- Det er viktig å slippe til neste generasjon tidlig. Forrige generasjon må ikke sitte og gnu til yngre generasjon etablerer seg et annet sted og har mistet interessen. Det er ikke sikkert vi hadde tatt over her heller om vi hadde fått tilbudet om 10-15 år, sier Mina Klaseie.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no