16. jun
RYKKET UT: Brannvesenet i Nannestad rykket sent onsdag kveld ut etter melding om mistenkelig røyk ved Kopperud i Nannestad. Eiendommene som synes på bildet har ikke noe med hendelsen å gjøre.
 
Kan bli dyrt å tenne bål i «forbudstida»
Brannvesenet rykket onsdag kveld ut etter melding om mistenkelig røyk ved Kopperud i Nannestad. Dersom saken hadde blitt anmeldt ville det kostet vedkommende som tente på minst 4.000 kroner.

Publisert: 30.jun.2018 09:00
Oppdatert: 28.jun.2018 11:28

Imidlertid ble personen, som ifølge Øvre Romerike brann og redning hadde brent opp en hekk, ikke anmeldt denne gangen.

– Vi vurderte akkurat denne hendelsen slik at det ikke blir anmeldelse, sier Terje Foss, fungerende brannsjef hos Øvre Romerike brann og redning.

EKSTRA STRENGT

Politiadvokat i Øst politidistrikt, Åse Kjustad Eriksson, opplyser at en overtredelse av bålforbudet som blir anmeldt generelt kan føre til bot på minimum 4.000 kroner.

– Alvorlighetsgraden blir alltid vurdert, og sakene behandlet individuelt. Det er mange varianter av branner som blir anmeldt. Eksempelvis sier påtaledirektivet om at for bråtebrenning, glemt å skru av kokeplate, gjøre opp ild i utmark og uforsiktig omgang med ild ligger bøtenivået på 4.000 kroner. Men i disse tider, med så stor skogbrannfare det er nå, og med så mye informasjon det har vært om det, så kan nok boten bli høyere enn dette. Politiet ser ekstra strengt på situasjonen nå, sier Kjustad Eriksson.

Hun peker også på at et det kan bli knyttet erstatningskrav opp mot brannsaker.

– Hvis det er grunnlag for det blir det jo veldig mye dyrere enn selve boten. Det bør folk være klar over, sier Kjustad Eriksson.

KONSEKVENSER

– Tenner man bål nå kan det få store konsekvenser. Mange tenker at de har kontroll, og har kanskje også en vannslange tilgjengelig, men det blir ofte så sterk varmeutvikling at det kan ta fyr i vegetasjon mange meter fra selve bålet. Gnister kan også fyke langt. Vi vurderer alvorlighetsgraden i hvert enkelt tilfelle før en eventuell anmeldelse, sier Foss.

Han opplyser at det er flott at folk følger med, og at de ringer brannvesenet hvis de oppdager uforsiktig bruk av åpen ild eller er bekymret for mistenkelig røyklukt.

LAV TERSKEL FOR ANMELDELSE

Foss påpeker at det fortsatt er stor brannfare, og det er generelt forbud mot å tenne opp bål.

– Det er fryktelig tørt, og vi håper folk ser alvoret. Brannvesenet har lav terskel for å anmelde brudd på bålforbudet, sier Foss.

Det generelle bålforbudet gjelder i perioden 15. april til 15. september. Det betyr at man kan bruke godkjente grill- og bålplasser. Imidlertid vurderes situasjonen løpende, og et totalforbud kan bli innført igjen.

– Folk flest forstår og etterkommer forbudet, og viser ansvar, men det er dessverre enkelte som ikke gjør det. Det er akkurat nå ikke totalforbud mot bruk av åpen ild, men dette er noe vi vurderer daglig, sier Foss.

LES OGSÅ: Brann i enebolig på Kløfta

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no