17. jul
BLIR TRANGT: Ståle Lien Hansen i Ullensaker Frp mener kravet om å doble antall boliger i Gystadmarka er dramatisk.
 
Kan bli veldig tett
Det kan bli svært trangt mellom boligene i Gystadmarka. Fylkesmannen vil presse kommunen til å tillate opptil 25.000 nye innbyggere på området.

Publisert: 25.jun.2017 18:00
Oppdatert: 25.jun.2017 07:18

Dermed må folk som om noen år skal flytte inn i nye boliger i den nye bydelen på Jessheim belage seg på veldig liten plen. For mens kommunen i de opprinnelige planene har lagt opp til bygging som vil romme 11–12.000 nye ullsokninger, mener Fylkesmannen at det må gis plass til over dobbelt så mange – mellom 20.000 og 25.000.

PROTESTERER

Da kommunestyret i Ullensaker rett før jul avlyste salget av eiendommene sine i Gystadmarka, satte kommunen seg ned for å regulere områdene. Planene er basert på en idé om å lage et område med mye luft og mange grøntområder, og med rom for opptil 7000 nye boliger. Det vil gi rom til 12.000-15.000 innbyggere. Nå har planene vært hos Fylkesmannen på høring.

I et svar til kommunen sier Fylkesmannen at området er å betrakte som sentrumsnært, og ettersom Jessheim er en regional by må det bygges mye mer, skriver de og viser til vedtak om å fortette byområder i både fylket og på Stortinget. Det er både jordvern- og miljøvernargumenter som ligger bak den regionale og nasjonale politikken.

Fylkesmannen krever at kommunen skal doble utnyttelsen, det vil si åpne for opp mot 15.000 nye boliger og opptil 25.000 nye innbyggere. Det gjør de gjennom å si at den såkalte tomteutnyttelsen må økes fra 70–120 prosent til 150–250 prosent.

VIL FORHANDLE

Nå skal Ullensaker kommune sette seg ned med Fylkesmannen for å forhandle.

– Vi er klar over at Fylkesmannen vil at vi skal fortette. Men hele ideen er å lage et luftig område med mange grøntområder. Hvis vi skal gjøre som Fylkesmannen sier blir det veldig tett, og ikke helt den kvalitet vi har sett for oss, sier Ståle Lien Hansen i Ullensaker Frp.

– Fylkesmannen foreslår en dramatisk endring i forhold til det kommunen har planlagt for. En slik utnyttelse vil også bety mange leiligheter, mens vi ønsker oss mer variert bebyggelse, sier Hansen.

– HER ER DET NOE FEIL

Lars Egil Berg i Senterpartiet mener Fylkesmannen har regnet feil.

– Det er noe feil i måten Fylkesmannen har regnet på. Her har de tatt med alle grøntområder og friarealer i utregningen, og da blir regnestykket feil, sier Lars Egil Berg.

– På papiret ser dette nå ganske dramatisk ut. Her blir det ekstremt trangt, hvis dette skal følges. Vi må passe på at folk som skal bo her trives. Vi må finne en løsning som sikrer at vi har tilstrekkelig luft, sier Berg.

Fakta Gystadmark

  • Da Ullensaker kommune avlyste salget av eiendommene sine i Gystadmarka rett før jul, satte de i gang med å regulere områdene. 
  • Nå har reguleringsplanene vært på høring hos fylkesmannen. 
  • Fylkesmannen krever at Ullensaker øker utnyttelsen av tomtene, slik at det blir plass til om lag dobbelt så mange innbyggere i den nye bydelen. 
  • I så fall åpner det for plass til mellom 20.000 og 25.000 nye innbyggere.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KAN BLI TETT: I kommuneplanen er tomtene i Gystadmarka planlagt med et grøntdrag og luftig bebyggelse. Fylkesmannen krever imidlertid at områdene fortettes betraktelig. (Kart fra Ullensaker kommunes kommuneplan)
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no