14. nov
 
Kan ikke påvise oljeutslipp i Andelva
Resultatet av vannprøvene tatt i Andelva ved Eidsvoll Verk viser ifølge Eidsvoll kommune at man ikke kan fastslå at det var olje som fløt på vannet. Til det var innholdet av hydrokarboner for lavt.

Publisert: 06.sep.2018 09:00
Oppdatert: 05.sep.2018 14:37

Sist uke gikk stasjonsleder ved E-Co Energi AS på Eidsvoll Verk, Tore Eirik Andersen, ut med at han mener det er kommet olje i elva og at den kommer fra Moelven Eidsvold Værks anlegg. Han hevder dette er miljøkriminalitet.

Nils Anton Hæhre, direktør hos Moelven Eidsvold Værk AS, opplyste da at han regner med at filmen som dannet seg i elva er avrenning fra vanningsanlegget for tømmeret. Både politi og brannvesen ble koblet inn i saken, og Eidsvoll kommune tok vannprøver. Disse analysene er nå klare og vannprøvene fra overflaten viser at forurensningsfaren er liten.

IKKE BEHOV FOR OPPFØLGING

– Konsentrasjonen av totale hydrokarboner var såpass lav at Eidsvoll kommune vurderer forurensningsfaren som liten, og at det per nå ikke er behov for ytterligere oppfølging, opplyser Solveig Fagerli ved kommunalteknisk i Eidsvoll kommune.

Hun opplyser at det ikke ble gjennomført en samlet vurdering av vanntilstanden gjennom en representativ prøvetaking, men det ble tatt en prøve nedstrøms Moelven Eidsvold Værk AS (MEV) der man forsøkte å samle opp så mye av den visuelle forurensningen som mulig.

«JAKTET» PÅ OLJE

– Hensikten var å bestemme om det var oljeinnhold i overflatevannet og eventuelt hvilken type olje det kunne være. Analyseresultatet vil derfor kunne være litt misvisende på grunn av at de sannsynligvis vil være høyere enn om prøven hadde blitt tatt på en representativ måte. Eidsvoll kommune registrerte at filmen som var på vannet i stor grad forsvant i løpet av tiden fra vi var på befaring med Øvre Romerike brann- og redning, og fram til vi returnerte for å ta vannprøver, sier Fagerli.

KARBON OG HYDROGEN

Hun peker på at prøveresultatet viser et lavt innhold av totale hydrokarboner i vannprøven som ble tatt nedstrøms MEV.

– Det finnes ingen grenseverdier for totale hydrokarboner (THC) i ferskvann, så vi har ingen grenseverdier som vi kan vurdere resultatet opp mot. Det kan si noe om olje, men målingen tar med alt i naturen som inneholder karbon og hydrogen. Det er mye forskjellig som inneholder karbon og hydrogen. Poenget nå var å samle opp fra overflaten for å kunne bestemme om det var en oljetype. Laboratoriet har ikke klart å spesifisere innholdet i prøven. Det som er funnet trenger ikke å være olje, sier Fagerli.

– Dette bygger opp under at vi ikke har funnet lekkasjer hos oss. Det tyder på at det er avrenning fra vanning av tømmeret, slik vi har hevdet før. Men skulle det være ønskelig fra noen å ta flere prøver så er vi selvsagt åpne for det, sier Hæhre.

KONTAKTER FYLKESMANNEN

– At dette ikke er olje kan ikke stemme. Jeg er ikke i tvil. Kanskje var det for liten prøve som ble tatt. Nå kommer jeg til å kontakte fylkesmannen, for dette må det gjøres noe med. Jeg har masse bilder fra flere år tilbake som dokumenterer at det er oljelekkasjer der. Jeg blir helt oppgitt, sier Andersen.

– NEDTAPPING STØRRE MILJØKRIMINALITET

Haaken Eric Mathiesen, styremedlem hos Moelven Eidsvold Værk og grunneier langs Andelva, synes det er urettferdig og uheldig at Tore Eirik Andersen hos E-Co Energi kaller Moelven Eidsvold Værk for miljøkriminell.

Etter at Andelva var tappet ned og deretter fylt opp igjen dannet det seg en film på vannet, som Tore Eirik Andersen hos E-Co Energi mener var olje.

– Nedtapping av Andelva gjøres støtt og stadig når kraftstasjonene har behov for det av en eller annen grunn, og ofte tappes elven mer eller mindre helt tom, i lange perioder. Det vil jeg betrakte som en langt større miljøkriminalitet enn filmen som er dannet på vannet. Kraftproduksjonen i Andelva representerer en mye større miljøkriminalitet enn avrenning fra Moelven Eidsvold Værk. Kraftproduksjonen er det som utgjør miljøtrusselen i elven, ikke sagbruket, hevder Mathiesen.

– ANSATTE UTHENGT

Han forteller at det nå er ansatte hos Moelven Eidsvold Værk som føler seg uthengt som miljøkriminelle.

– Det er ansatte på alle plan som synes det er veldig ubehagelig å bli hengt ut som miljøkriminelle, og som ikke tør å gå på butikken med Moelven-jakke. Det er ikke bare-bare å komme med sånne påstander som Andersen har gjort, og veldig urettferdig og uheldig for Moelven, sier Mathiesen.

Også Mathiesen mener filmen som ligger på vannet kommer fra tømmeret som ligger på land, og som vannes om sommeren.

– Da blir det selvfølgelig noe avrenning, sier Mathiesen.

Han peker også på at det tidligere er lagret tømmer i vannet.

FISK OG KREPS

– Det er gjort i hundrevis av år i Andelva og det var også da en film på vannet, mer enn det blir i dag. Tømmerstokkene inneholder kvae og kjemikalier, men de er ikke skadelig for miljøet. Andelva er på mange måter et miljømessig resultat av masselagring av tømmer i elven. Det ligger fortsatt masse søkkstokker i elven, som ikke er noe miljømessig problem. Både fisk og kreps trives, sier Mathiesen.

– Da Mathiesen eide kraftstasjonene sa han ikke noe om dette. Jeg har aldri sett en død fisk etter at jeg har tappet ned elva i et døgns tid. Det er vanngjennomføring hele tida selv om jeg tapper ned. Å tappe ned elva er ikke miljøskadelig. Nei, jeg blir bare oppgitt og helt satt ut. Å kalle dette mer miljøfiendtlig enn oljeutslipp fra saga er bare en bortforklaring, sier Andersen.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
FILM: Sist uke lå det en film på overflaten på Andelva.
URETTFERDIG: Haaken Eric Mathiesen, styremedlem hos Moelven Eidsvold Værk, synes det er urettferdig og uheldig å påstå at bedriften driver med miljøkriminalitet. Foto: Glen Widing
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no