19. jul
BRUK HODET: Veterinær Marte Fanum ber hunde- og katteeiere bruke sunn fornuft i julen. - Ikke gi dem julemat og godterier, det kan være farlig, sier hun.
 
Kan være livsfarlig
Fet julemat, sjokolade og druer kan føre til alvorlig trøbbel for hunder.

Publisert: 23.des.2017 12:00
Oppdatert: 23.des.2017 12:02

– For oss mennesker er julen tid for kose med mat og søtsaker, men slikt er slett ikke kos for dyr, sier veterinær Marte Fanum hos Jessheim dyreklinikk.

Hun har generelt ett godt juleråd til dem som har kjæledyr.

TIL TANNLEGEN: Kjæledyr trenger også tannstell

– Hunder og katter skal bare ha fôr som er spesielt laget til dem i tillegg til vann. Hvis du absolutt vil gi en hund noen godbiter, så kjøp et tyggebein, sier hun.

farlige fristelser

Fanum ber dyreeiere bruke hodet i julen.

– Er all menneskemat farlig?

– I alle fall mye av julematen som generelt slett ikke er bra. Fet mat kan føre til akutt betennelse i bukspyttkjertelen, oppkast og smerter. I verste fall død. Å påføre dyr smerter og ubehag bare fordi vi vil gi dem kos, er uansett feil dyrehold, sier hun.

– Annet som står på fylista?

SISTE REIS: Tar seg av våre døde venner

– Bein fra fugl, fisk og pinnekjøtt er skarpe og kan skade spiserør, mage og tarm. Absolutt alt av gjærdeig er fy siden det fortsetter å heve i magen og føre til magedreining som er en svært alvorlig tilstand. I tillegg kan de bli alkoholforgiftet. All løk og hvitløk er med på å ødelegge røde blodceller og fører til anemi. Også matvarer med xylitol i seg er farlig. Dette kunstige søtningsmiddelet kan føre til lavt blodsukker, påpeker Fanum.

– Dette er ei lang liste, er vi ferdige?

SØTSAKER

– Nei. Hunder skal aldri ha sjokolade, og jo mørkere jo verre. Det er kakaoproduktet i sjokoladen som er farlig, og hvis en hund har fått i seg dette så ring oss gjerne. Vi har vakt døgnet rundt i julen, sier hun og tilføyer:

– Rosiner og druer er også farlig fordi det kan gi akutt nyresvikt selv etter små mengder. Hold hunden og katten unna dette.

Fanum ramser også opp nøtter, marsipan og alt av sukkerholdig godteri.

– Kjøp dyresnacks hos veterinær hvis du først skal gi noe ekstra til dyret. Dessuten er det viktig å holde dem unna planter, særlig julestjerner, juleroser og amaryllis som er giftige. Pass også på at de ikke svelger gavebånd og julepynt, skjærer seg på knuste julekuler eller brenner seg på levende lys, sier hun.

– Dette er mye å passe på?

– Ja, julen kan være hektisk. De fleste klarer seg bra, men hvert år får særlig hunder i seg feil mat. Det kan ende med operasjon for å få ut beinrester som sitter fast i tarmen for eksempel, sier hun.

– Hva gjør man med en hund som har spist sjokolade eller enn fymat?

– De bør få kastet opp innen to timer, så ta dem til veterinær. Er du langt unna veterinær så ring for veiledning.

– Har du en ja-liste også?

– Som sagt, hundemat og vann. Og det er OK å gi en liten ubehandlet kjøttbit av og til. Bare husk å avpasse den etter størrelsen på hunden, sier Fanum.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no