23. jul
 
Katter forgiftet av ukjent stoff
– Dyrene har vært nesten blinde, sjanglete og rastløse, forteller veterinær Kai-Arne Schie.
Politiet er koblet inn.

Publisert: 22.jun.2010 07:08
Oppdatert: 26.jan.2017 13:32

Blinde, rastløse og sjanglete har fire katter blitt båret inn til dyrlegen. Kattene, som alle var forgiftet av ukjent stoff, kommer fra samme område på Dal.

Veterinær Kai-Arne Schie og de andre dyrlegene ved Eidsvoll dyreklinikke er bekymret. Mest bekymret er de over at de ikke aner hva kattene har fått i seg.

– Den ene katten har sågar blitt forgiftet to ganger, så vi kan si at vi har hatt fem forgiftningstilfeller, sier Schie.

UKJENT STOFF
Veterinæren forteller at de fire kattene hadde samme forgiftningssymptomer.

– Delvis blindhet, sjanglete og rastløse - kort sagt de hadde det veldig leit. De hadde det vi kaller sentralnervøse symptomer. Det verste av alt er at vi ikke aner hva de har fått i seg.

Schie forteller at de har utelukket vanlige forgiftningsstoffer som rottegift, insektmidler og frostvæske.

– Disse passer ikke inn i forgiftningsbildet. Vi har brukt eliminasjonsmetoden for å prøve å finne svaret, uten av vi har lyktes, sier dyrlegen.

MYSTERIUM
I et forsøk på å løse mysteriet, har dyreklinikken kontaktet Veterinærhøgskolen for blodanalyser.

– Dette siden våre blodprøver ikke ga noe svar. Men Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet har begrenset mulighet for å ta slike utvidede blodprøver. Da må prøvene sendes Rettsmedisinsk institutt for analyse, og det er forferdelig dyrt. Hvis katteeierne hadde hatt forsikring, hadde denne dekket en slik utgift, men det har de dessverre ikke, sier Schie.

Siden alle de forgiftede kattene bor i samme veien og ferdes i et begrenset område på Dal, har dyrlegen tatt kontakt med politiet.

– De syntes dette var et interessant tips, sier Schie.

BEHANDLING
Den første forgiftede katten som kom inn til dyreklinikken, fikk full blodanalyse for å spore sykdommen – uten at funn ble gjort.

– Den fikk standard behandling med drypp og brekkmiddel. Etter hvert kom den seg. Den neste kunden som ringte hit om det samme problemet, ville ikke komme til oss med katten. Det viste seg at begge kattene ble like fort friske. Etter fire-fem dager var de tilbake til normalen, forteller dyrlegen.

– Det beste man kan gjøre med katten, om man ikke kommer til oss, er å skjerme den for sollys og la den være på et rolig, dunkelt sted, sier han.

 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no