21. okt
KIDZA: Dette er noen av de 31 elevene i Englekidza. F.v.: Julian Øveraas Wenaas, Mathilde Lønntun, Petter Flo, Kine Tømte, Klara Jeppedal, Anine Rønningen-Holtet, Pernille Rygg og lærer Anne Solberg.
 
Kidza møtte kolleger
Det voksne næringslivet lyttet til sine yngre kolleger i Englekidza da de møttes i Hurdal rådhus nylig.

Publisert: 16.okt.2017 17:30
Oppdatert: 16.okt.2017 13:46

Mens de som satt i Hurdal kommunes flotte foajé under næringslivsfrokosten har lang og solid bedriftserfaring, er Englekidza helt «grønne». Likevel er de godt i gang på mange områder og både planer og arbeidsområder er definert.

9. KLASSE SKAL PÅ SKOLETUR

Englekidza er 9.-klasseelevene. De har tenkt seg på skoletur som en verdig avslutning på grunnskolen. Sånt noe koster penger – mye penger, og da må man jobbe, spare og spinke. De har ett og et halvt år på seg for å nå det store målet – Auschwitz i Polen.

Det er ikke småtteri som de må ha i reisekassa. Estimert koster turen 160.000 kroner for 31 elever med følge. Men penger er ikke alt. Elevene må over enda en barriere – og det er tillatelse fra rektor.

– Det må vi ha fordi vi er så unge når vi drar utenlands – bare 15 år. Det er ikke vanlig å reise på klassetur til Polen når man går i 10., forteller elev Mathilde Lønntun.

Bedriften Englekidza ble stiftet i fjor høst da elevene gikk i 8.-klasse. Den er organisert i grupper som har sine ansvarsområder, og den fungerer i utgangspunktet etter vanlige bedriftsretningslinjer. Prosjektet er implementert i fagområdene ungdommene jobber, også matte og norsk, og hittil har all produksjon foregått i skoletida.

TENNBRIKETTER, BOLLER og redesign

Ungdommene er godt i gang med å tjene penger. De har produsert tennbriketter i tekstilen, og i tresløyden har de lagd solide bordholdere til mobilen og spill i tre. Elevene hadde stand på bærekraftsfestivalen i sommer, og der solgte de varene sine med god fortjeneste.

– Nylig bakte de boller og solgt til folk som sto i busskø ved Torget. Det er ikke måte på hvilke ideer disse elevene kommer opp med. Vi har en kjøkkenhage her på skolen, som det er mulig å utvikle enda mer. I prosjektet ligger også bærekraft- og det økologiske aspektet. Vi kommer til å lage flere produkter av gjenbruksmaterialer og redesigne gamle ting, forteller lærer Anne Solberg.

Settes alle ideene ut livet, pluss inntektene fra kantinedriften, så borger det med stor arbeidsinnsats for tur til Polen. Men det er langt fram.

Hittil har elevene tjent inn totalt 6.500 kroner, i tillegg til at de har noen kroner i klassekassa fra tidligere.

Fakta

  • Englekidza er 9.-klasse ved Hurdal skole og kultursenters elevbedrift.
  • De 31 elevene jobber for å tjene penger til en klassetur til Auschwitz i Polen når de går ut at grunnskolen. 
  • Elevene lager mange forskjellige ting som de selger til inntekt for klasseturen sin.
  • Prosjektet er implementert i elevenes fagplan. 

LES OGSÅ: For få søkere til ny skole

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STAND: Englekidza solgte godt fra sin stand under Bærekraftfestivalen i sommer. foto: Henriette Rognlien, Hurdal kommune.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no