18. okt
MORSOMT: – Det har vært en stor prosess, men det har også vært veldig lærerikt og morsomt, sier Hanne Østby og Arne Sundli som har skrevet et teaterstykke til Eidsvoll kirkes 1000-årsjubileum.
 
Nytt teatermanus fra duoen Østby/Sundli
EIDSVOLL. Forfatterduoen Hanne Østby og Arne Sundli har skrevet teaterstykke til Eidsvoll kirkes 1000-årsjubileum.

Publisert: 15.aug.2017 21:00
Oppdatert: 15.aug.2017 21:05

For to år siden skrev duoen Østby/Sundli manuset til Gullverk-spill «Gull og Gråstein» og høstet stor anerkjennelse etter Eidsvoll Amatørteaters oppsettinger på Farmen-gården Løntjernbråten.

OLAV DIGRE PÅ EID

Nå har de to skrevet nok et lokalhistorisk teaterstykke, «Olav Digre på Eid», denne gangen til kirkejubileet i Eidsvoll kirke 9. september. Som sist er det skuespillere i Eidsvoll Amatørteater som skal stå for framførelsen, med Hanne Østby som regissør.

JUBILEUMSMARKERING

Det er Snorre Sturlasson som i sine kongesagaer forteller at kong Olav gikk til messe i Eidsvoll i 1017. Det er bakgrunnen for det forestående jubileet som foruten teaterframførelsen også omfatter en stor kirkekonsert.

– Det er Rolf Thon og Bjørnar Robertsen som er drivkreftene bakjubileumsmarkeringen. Amatørteateret fikk forespørsel om de kunne bidra med noe, og de sendte stafettpinnen videre til oss, forteller Hanne Østby.

De to har skrevet manus til en knapp halvtimes forestilling med kong Olav Digre – seinere «den hellige» – i hovedrollen. Kongen spilles av Christer Dahlin.

– Framførelsen blir åpningen av jubileumsmarkeringen, og stykket involverer åtte skuespillere samt kor og en fløytespiller, forteller Hanne Østby.

LÆRERIKT OG MORSOMT

– Det har vært en stor prosess å lete opp kilder, men det har også vært veldig lærerikt og morsomt, forteller Arne Sundli.

– Det er viktig for oss å være historisk riktige. Vi har vært igjennom flere skrifter fra den aktuelle tida, har lært oss å skrive skaldekvad, og vi har til og med forhørt oss med Nidarosdomen for å få vite liturgien til ottesang for ett tusen år siden, forteller han.

TORTUR OG DRAP

Kong Olav var på sin kristningsferd da han kom til Eidsvoll i 1017, og nettopp arbeidet med å få rå Eidsvoll-bønder til å forlate sin åsatro til fordel for Hvite-Krist, er hovedtemaet i stykket.

– Han fôr hardt fram, forteller Sundli.

Kongen gikk ikke av vegen verken for tortur eller drap for å få befolkningen til å la seg døpe. Metodene til tross; han endte som helgen.

ÉN ENSTE FORESTILLING

Lørdag 9. september kan historien oppleves i Eidsvoll kirke. Det er planlagt bare én eneste framføring av stykket.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no