21. jul
GLADE. - Vi gleder oss veldig. Nå kan vi gå inn i kirka som en hvilken som helst annen borger og bli godtatt for dem vi er, sier John-Erik Vika og Kjell-Jostein Andersson som gifter seg i Eidsvoll kirke lørdag 18. februar. Foto: John Granly.
 
Kirkemøtet sa ja - dermed kan Vika og Andersson gifte seg i Eidsvoll kirke
EIDSVOLL. - Vi gleder oss veldig, sier Eidsvoll ordfører John-Erik Vika og hans samboer, Kjell-Jostein Andersson.

Publisert: 31.jan.2017 15:23
Oppdatert: 01.mar.2017 11:06

Kirkemøtet vedtok mandag å innføre en ny vielsesliturgi og åpnet med det for kirkelig vielse av likekjønnede. Vedtaket ble gjort med 83 mot 29 stemmer.

FULLT INKLUDERT

Dermed kan Eidsvoll ordfører John-Erik Vika og hans samboer Kjell-Jostein Andersson gifte seg som planlagt i Eidsvoll kirke 18. februar.
- Med dette blir homofile fullt ut inkludert og integrert i kirken, og det er jeg veldig glad for, sa biskop Atle Sommerfeldt til EUB i forkant av kirkemøtet.
Det er biskopen som skal vie Vika og Andersson, mens prost Marta Botne skal leder gudstjenesten.

IKKE FØRST I LANDET

Bryllupet i Eidsvoll kirke blir den første likekjønnede vielsen i Borg bispedømme, men ikke den første i landet.
Den nye liturgien skal tas i bruk fra 1. februar, og allerede ett minutt over midnatt gifter Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs seg i Eidskog kirke.
- Det har aldri vært noe mål for oss å bli først. Vi valgte en dag som passe for alle, og håpet bare at kirkemøtets beslutning skulle tre i kraft før den dagen vi hadde satt, sier Vika og innrømmer at de hadde en plan B om kirkemøtet mot formodning skulle stemme ned liturgiforslaget.

BLIR GODTATT FOR DEM VI ER

- Hvorfor er det så viktig for dere å gifte seg i kirka?
- Det handler ikke om å stå fram. Det handler om å være oss sjøl. Det viktige er at vi nå kan få lov til å gå inn i det bygget som en hvilken som helst annen borger og bli godtatt for dem vi er. Vi har ikke stått på barrikadene, men vi har ville være med å påvirke gjennom kirkevalgene. Nå har vi fått en åpen folkekirke, og det er vi veldig glade for, sier Vika.
- Men vi hadde giftet oss uansett, legger han til.
- Vi har vært sammen i 15 år og begynner å bli godt voksne. Vi ønsker å få et formalisert forhold, og det får vi nå.

MANGE GRATULASJONER

Vika og samboere er blitt møtte med mange gratulasjoner og mye oppmerksomhet etter at EUB som første avis brakte nyheten om bryllupet.
- Vi har fått enormt mange og flotte reaksjoner fra fjern og nær, fra lokalbefolkningen som ikke visste, og fra både norsk rikspresse og utenlandsk presse, forteller John-Erik Vika.
- Det ble et voldsom mediekjør. Pågangen ble så stor at jeg ble helt utmattet, sjøl om jeg er vant med litt slikt fra før.

HURTIGRUTA

Hvor går bryllupsreisa?
- Det blir ingen egentlig bryllupsreise, men vi skal en tur med hurtigruta fra Kirkenes til Bergen i slutten av februar og begynnelsen av mars.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no