21. jan
KORTREIST. Tone Winnem er kjøkkensjef på Hurdal helsetun. Der lages all mat fra bunnen av. Tones mat er kortreist, sunn og god. Hun mener det er viktig for de eldres trivsel. Øverst til høyre er det tyttebærpannakotta med bær plukket av Hurdals 5.-klassinger. Nederst: Suppe med kortreiste grønnsaker fra Skrukkelia.
 
Kjøkkensjefen på Hurdal helsetun: - Det skal lukte deilig mat over hele huset
HURDAL. På Hurdal helsetun er Tone Winnem kjøkkensjef, men det er stort sett beboerne selv som bestemmer hva som står på menyen.

Publisert: 07.okt.2016 22:41
Oppdatert: 27.jan.2017 14:35

- Helsetunet er jo beboernes hjem. Det skal de føle. Når man lager mat i eget hus, sniker matlukten seg ut av kjøkkenet. Derfor mener jeg at det skal lukte deilig mat over hele helsetunet når det lages middag på kjøkkenet, sier Tone.

VIKTIG FOR TRIVSEL OG HELSE

Kjøkkensjefen legger sin sjel i å lage god mat til de eldre, og ofte syke, beboerne.

- Maten er utrolig viktig for trivselen. Når folk trives, fører dette til bedre helse, mener Tone.

Dagene kan ofte bli langtekkelige og til tider litt kjedelige på et helsetun.

- Disse dagene brytes opp av måltidene. For mange er maten dagens høydepunkt. Beboerne skal glede seg til de skal spise, sier kjøkkensjefen, som synes det er mye dårlig mat som serveres til beboere på institusjon.

LES OGSÅ: Skrekktall for Hurdals økonomi: Kan gå ti millioner kroner i minus

LANGT FRA HALVFABRIKATA

Maten fra Hurdal helsetuns kjøkken er så langt fra halvfabrikata som det går an å komme. Her er det ingen porsjonspakker i plast til oppvarming, laget på et storkjøkken for utsendelse.

- Vi prøver å jobbe mot det motsatte av dårlig mat - og det er god mat. Den skal smake, den skal være næringsrik og den skal se fristende ut, mener Tone.

Hun legger også vekt på at råvarene skal være så kortreiste som mulig.

- Også her på helsetunet gjelder bærekraftprinsippet, sier hun.

Beboerne er også med i prosessen med å dyrke fram forskjellige grønnsaker.

- I sommer har vi dyrket gulrøtter og en del andre grønnsaker her på bruket. Det skaper stolthet hos beboerne å vite at de spiser mat som de har vært med på å dyrke fram selv. Vi spurte 20 av husets beboere om de hadde dyrket grønnsaker da de var yngre og bodde i eget hjem. Samtlige svarte at det hadde de gjort, forteller Tone.

Hun setter stor pris på å være institusjonskokk.

- Dette er en meningsfull jobb, understreker hun.

SAMARBEID MELLOM DE ANSATTE

Menyen er ikke alene bestemt av Tone. Den blir til ved et samarbeid mellom alle ansatte og beboerne.

- Det er ikke alle beboerne som gir uttrykk for hva de liker eller ikke liker. Men de som serverer dem maten, legger merke til om den spises opp, eller om det ligger igjen på tallerkenen. Ut fra det tolker vi hva de liker, og så setter vi opp menyer etter det, forteller kjøkkensjefen.

RESTAURANTDAG MED GJESTER

Nylig var helsetunets stuer omgjort til restaurant. Bordene var pyntet med hvite duker, glassene hadde stett og serviettene var brettet i festfasong. Beboerne hadde invitert egne gjester på festmiddag, og ved bordene var det også plass til ordfører og andre politikere.

Middagen var helsetunets markering av bærekraftfestivalen, som fant sted i sommer.

På menyen sto tre retter. Forretten var en kremet, økologisk suppe med grønnsaker dyrket i Skrukkelia.

- Hovedretten er sei, en fisk med stor bærekraft fordi stammen ikke på noen måte står i fare for å bli nedfisket. Til dessert står det tyttebærpannakotta på menyen. Bærene er plukket av bygdas 5.-klassinger i skogene rett ved. De har også plukket blåbæra til dagens kake, fortalte Tone.

SIGNE MED GJESTER

Signe Hansen er full av lovord over helsetunet hun bor på. Hun renner over av lovord der hun sitter og venter på sine gjester.

- Her er det ikke lov å klage. Maten er så god som den kan få blitt, det er hyggelige folk som jobber her og kjøkkenet er fantastisk, smiler hun.

- Hvem har du invitert på restaurant i dag, Signe?

- Min sønn Trond, hans kone Kjersti, min datter Åse og hennes mann Erik. Jeg gleder meg til de kommer!

Og så ankommer den ene gjesten etter den andre. Mens pianist Jostein Brennsæter spiller taffelmusikk, går praten rundt bordene. Og på kjøkkenet har Tone kontroll på suppe, fisk, dessert og kake. Alt kortreist og lagd fra bunnen av.

LES OGSÅ: Planlegger ytterligere 100 hyttetomter ved Bogen - og det er lokale folk som kjøper

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no