21. nov
RETTSSAK: Erik Akseth Waal og familien var fornøyde da de kjøpte huset i 2017. Men det viste seg å være fullt av skjeggkre. Nå har han og selgeren møtt hverandre i en tvistesak i Øvre Romerike tingrett.
 
Kjøpte hus fullt av skjeggkre
Gleden over å ha kjøpt nytt hus, ble raskt til fortvilelse da Erik Akseth Waal og familien oppdaget at boligen var full av små kryp. Nå har han møtt selgeren i retten og krevd prisavslag.

Publisert: 06.jul.2018 21:00
Oppdatert: 06.jul.2018 12:37

– I dag er jeg sjeleglad for at vi kjøpte boligkjøperforsikring. Uten bistand fra forsikringsselskapet hadde vi stått helt alene i saken, sier Waal.

Det var på vinteren i 2017 at familien kjøpte huset i Eidsvoll.

KOM FRA FJELLHAMMAR

Familien flyttet fra Fjellhamar til Eidsvoll på grunn av sønnens skolegang. Han hadde kommet inn i Eidsvoll videregående skole.

– Huset var bygget i 2010, og prospektet så godt ut. Etter å ha vært på mange visninger rundt om, kjøpte vi huset for takst på 3,5 millioner kroner, forteller Waal.

6. mai flyttet familien inn, men gleden over nytt hus, ble raskt borte.

Allerede før de flyttet inn, hadde de sett to små kryp i vasken, men de tenkte ikke mer over det, før kona også fant småkryp oppi noen glass i skapet. Etter det dukket de opp nær sagt overalt – på soverommene, i gangen og i stua.

– Den første natta fant vi mellom 20 og 40 dyr, og det kom stadig flere. Dagen etter at vi flyttet inn, orket vi ikke mer. Vi flyttet tilbake til leiligheten på Fjellhamar og bodde der. Vi ønsket å heve hele huskjøpet og hadde samtaler med advokat, Norsk hussoppforening, forsikringsselskapet vårt og rådgivningsfirmaet Mycoteam. Det ble satt i gang tiltak for å få bukt med det som viste seg å være skjeggkre. Det ble satt ut feller og langt ut spesialtape i hele huset, forteller den uheldige huskjøperen.

På tre uker gikk 402 kryp bokstavelig talt på limpinnen, og familien valgte å flytte tilbake utpå sommeren.

HØY AKTIVITET

– Aktiviteten ble karakterisert til å være meget høy i alle rom. Nå har vi lagt ut tape langs lister i alle rom, og håper at bestanden minker. Men det er veldig vanskelig å bli kvitt skjeggkre. De trives best i tette, nye hus, som dette. Hvert individ kan bli opp til sju år gamle, og hunnene legger rundt 150 egg i året, forteller Waal.

– Dere møtte nylig husselger i en privat tvistesak i Øvre Romerike tingrett. Dommen har ikke falt ennå, men hvordan føler du at det gikk?

– Jeg vil ikke uttale meg om rettssaken utover at selger sier at de ikke selv har merket noe til skjeggkre, til tross for at Mycoteam hever at krypene må ha vært i boligen i flere år, svarer Waal.

– Krever dere huskjøpet opphevet?

– Nei, vi krever tilbakebetalt 600.000 kroner. Retten mente at det skulle ta rundt to uker før dommen kommer, og nå er vi spente, sier den uheldige huskjøperen.

KJENTE IKKE TIL SKJEGGKRE

– Våre forsikringstakere, altså selgerne, har opplyst at de ikke har hatt kjennskap til skjeggkre i boligen da den ble solgt, sier advokat Carl Christian Thon Våge Nordengen i Protector Forsikring til EUB.

Det var han som førte saken i Øvre Romerike tingrett for husselgerne.

– Er det ofte at Protector fører slike skadedyrsaker for sine klienter i retten?

– Tvister som angår skadedyr og insekter ender noen ganger opp i domstolene på lik linje med andre type reklamasjoner i forbindelse med boligkjøp, oppgir Thon Våge Nordengen.

– Om det skulle bli en dom som ikke går i favør av dine klienter – vil du anbefale anke før saken går videre til lagmannsretten?

– Hvorvidt en dom skal ankes eller ikke, tar man først stilling til når dommen foreligger. Både saksøker og saksøkte må først se hvordan retten vurderer saken og resultatet retten faller ned på. Jeg vil anta at dom foreligger i løpet av rettsferien.

LES OGSÅ: Sølvkre på skolen

 
SKJEGGKRE: Boligen som Erik Akseth Waal kjøpte var full av skjeggkre. Foto: Erik Akseth Waal
KAMPEN: Med skjeggkrefeller og spesialtape prøver Erik Akseth Waal å få has på skjeggkreene.
Fakta

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er et insekt som ble oppdaget i Norge i 2013. De lever innendørs i tørre omgivelser og de kan opptre i store deler av en bolig.

Skjeggkre lever i opptil sju år og har god formeringsevne.

Skjeggkre kan bli opptil 15–19 mm lange.

Utbedring av skjeggkreskader er svært krevende og det finnes ennå ingen enkel eller rask måte man kan løse slike skader.

kilde: Wikipedia

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no