21. jul
Team av hjelpere: Christian Holmås Haave, Britt Røysi, Anne Lene Hägglund, Yvette-Marie Umuhoza, Merethe Kvernrød og Maria Haji er klare for å bosette 22 nye flyktninger i 2018 – alle fra 2017-kvoten. Nå er de også på jakt etter egnede private boliger som er godkjente for utleie og ligger i nærheten av kollektivtransport.
 
På jakt etter boliger til 22 flyktninger
Flyktningtjenesten skal bosette 22 nye flyktninger i 2018 – fra 2017-kvoten. Nå vil de gjerne høre fra deg. – Har du et bosted å tilby flyktningene er det bare å ta kontakt, sier Christian Holmås Haave.

Publisert: 06.feb.2018 12:00
Oppdatert: 06.feb.2018 10:18

Han er konstituert avdelingsleder for et team på seks ansatte som jobber med bosetting, introduksjonsprogrammet og kontakt med arbeidsgivere. Flyktningtjenesten ligger under Nav Eidsvoll, har kontorer i Saga 2 i Sundet og har et krystallklart mål: Få flest mulig flyktninger best mulig integrert i lokalsamfunnet.

– Flyktningtjenesten følger deltakerne i en femårsperiode, og her er spesielt det toårige introduksjonsprogrammet viktig. Dette er et kvalifiseringsprogram der tidlig tilknytning til arbeidslivet gjennom språk- og arbeidstrening, i tillegg til undervisning i norsk, er viktig, sier Holmås Haave.

Suksess i Eidsvoll

Introduksjonsprogrammet kan oppsummeres slik:

  • Programmet varer som regel i to år, men kan være kortere dersom personen ikke lenger har behov for å delta i programmet. Programtiden kan også forlenges ved behov.
  • Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk, samfunnskunnskap og tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet.
  • Programmet skal være helårlig og på fulltid.
  • Målet er overgang til arbeid eller utdanning.
  • Kommunene på Øvre Romerike har felles Voksenopplæring på Jessheim.

Flyktningtjenesten i Eidsvoll hadde 16 deltakere som avsluttet introduksjonsprogrammet i fjor – 62,5 prosent med overgang til jobb og utdanning. Landsnittet lå på 60 prosent.

– Tradisjonelt har vi hatt en god blanding mellom kommunale og private boliger, og nå er vi i behov av private boliger. Vi jobber målrettet med de nye eidsvollingene. For å få de integrert i kommunen. Det gjennomføres et løp i flere faser, for eksempel boveiledning, det å bli kjent i nærområdet, hvordan dagligdagse ting fungerer og søknadshjelp til offentlige instanser, sier Merethe Kvernrød.

Fint med kollektivnærhet

Flyktningtjenesten følger deltakerne i en femårs periode.

– Stiller dere noen krav til private boliger som kan tilbys?

– Nei, ikke utover at boligen må være godkjent for utleie og at det bør være nærhet til kollektivtransport. Den interkommunale voksenopplæringen ligger på Jessheim, og det er viktig at deltakerne kommer seg til og fra. Det betyr at boligene bør ligge i nærheten av buss- eller togforbindelse med Jessheim, sier Yvette-Marie Umuhoza.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no