26. apr
DOPAPIRÅPNING: Ordfører John-Erik Vika åpnet Bårlidalen renseanlegg offisielt ved å rive av dopapiret. Han fikk god hjelp av arbeidsleder Thomas Amundsen (t.h.) og avdelingsleder Terje Mangerud, som begge jobber ved renseanlegget.
 
Klippet dopapiret – rettssakene står i kø
Bårlidalen renseanlegg er offisielt åpnet. Ordføreren klippet tirsdag av dopapiret. Og nå står rettssakene i kø.

Publisert: 06.jun.2018 14:30
Oppdatert: 06.jun.2018 14:43

Renseanlegget, som er Nord-Europas mest moderne, er både flott og fint. Men det er også blitt dyrt. Veldig dyrt. Millionene har rullet ut av kommunekassa, og det har oppstått tvister og uenighet mellom kommunen og flere av de mange innleide entreprenørene. Enkelte har fått sitt oppgjør uten uenighet. Det er inngått forlik med to, ØM. Fjeld, og Goodtech Environment AB. Førstnevnte betalte 3,2 millioner kroner til kommunen, som opprinnelig krevde 38 millioner. Goodtech krevde 11,5 millioner kroner av kommunen, som hadde holdt deler av betalingen tilbake. Kommunen krevde på sin side 4,7 millioner kroner. Det hele endte med at kommunen betalte fem millioner til Goodtech.

RETTSSAKENE STÅR I KØ

Tvisten mellom rørleggerfirmaet Lunder & Aas har allerede gått en runde i retten. I Øvre Romerike tingrett ble Lunder & Aas tilkjent vel fire millioner kroner samt saksomkostninger på én million kroner. Kommunen krevde vel 5,2 millioner kroner, mens rørleggerfirmaet fremmet et motkrav på ni millioner. Det endte med at kommunen måtte punge ut med fire millioner, og saken er anket til Eidsivating lagmannsrett. Den skal gå for retten 15. til 23. januar.

Det var kommunen som gikk til sak mot Jessheim-firmaet fordi den mente at firmaet hadde tatt altfor stort påslag på materiell som ble brukt under arbeidet.

Men før kommunen møter rørleggerne i retten, skal den møte slambehandlingsfirmaet Läckeby Water AB, Purac divisjon i tingretten. Årsaken er at kommunen har holdt tilbake et større beløp fordi den mener avregningen ikke er i samsvar med kontrakt. Kommunen mener også å ha et motkrav som følge av indeksfeilavregning. Purac har tatt ut stevning, og det er denne saken som kommer opp 6. til 9. november 2018.

– HAR FORSØMT SEG

Et annet firma som må belage seg på å møte Eidsvoll kommune i retten, er Norconsult, som har vært involvert i hele Bårlidals-prosjektet.

«Kommunen er av den klare oppfatning at Norconsult har forsømt seg i sin rådgivning og oppfølging» heter det i en pressemelding fra kommunen.

For å ikke bli rammet av foreldelse, har kommunen tatt ut forliksklage. Frist for stevning er 7. juni og den vil bli tatt ut. Kommunens erstatningskrav må fastsettes etter rettens skjønn, og kommunen har foreløpig beregnet skjønnet til 20 millioner kroner.

REGNINGA

HR-Prosjekt har hatt byggeledelsen i Bårlidals-prosjektet. Kommunen mener at flere av kravene fra entreprenørene er bygget på handlinger eller unnlatelser fra dette firmaet.

Stevning er tatt ut fra kommunens side, fordi den mener at HR-Prosjekt er ansvarlig for det tapet kommunen måtte lide. Krav og motkrav avhenger her av utfallet i de andre sakene, og kommunen har bedt om dom for at byggeledelsen holdes ansvarlig.

Saken er stilt i bero til de andre sakene er avsluttet.

Det har ikke lyktes EUB å få en kommentar fra HR-Prosjekt.

– Denne saken har vært en belastning for kommunen, ordfører John-Erik Vika. Hvorfor har dere ikke bare betalt regninga uten noe mer om og men for å unngå alle ubehagelighetene?

– Nei, det har ikke vært aktuelt. For ettertiden må vi ta et oppgjør og få alle fakta på bordet – også for at vi i kommunen skal ta lærdom, svarer ordføreren.

Ordføreren mener at media har framstilt dette som en noe spesiell sak.

– Politikere har kommet og gått, skiftet meninger, vært med i stormen, men har hatt en felles tanke – anlegget skulle bli ferdig og opp å gå. Det har kostet kommunen mye, penger og renommé, som vi har måtte forsvare utad. Vi blir stadig vekk konfrontert med denne saken, sier ordføreren til EUB.

BEFARING OG MØTE

Formannskapet var på befaring i det nye renseanlegget onsdag, før de benket seg til møte.

Advokat Trude Holmen, fra Advokatfirmaet Mageli, informerte om hvor saken står i dag. Hun la ikke skjul på at dette er en innviklet sak, både juridisk og formelt.

– Ikke minst er det mange aktører i bildet, sa hun.

Finn-Terje Tønnesen, Frp, stilte spørsmål om hvilket ansvar kommunen selv har hatt for å kontrollere undervegs.

– Det er kommunen har hatt prosjektlederansvaret, og det øverste ansvaret ligger her. Den har engasjert rådgivere som skal ta seg av en god del, men som sagt, noe av ansvaret på kommunen ta selv, mente advokaten.

– Jeg har et spørsmål hva gjelder ØM. Fjeld-summen, sa Rune Storsve, H.

– Kommunen krevde opprinnelig 38 millioner kroner, men plutselig var den etter et forlik nede i 3,2 millioner – altså under ti prosent av kravet. Er dette hele summen, eller er det andre ting som er med i bildet? undret han.

– Ø.M. Fjeld har vært flinke til å dokumentere sine krav. Derfor ble summen til slutt 3,8 millioner, svarte rådmannen.

LES OGSÅ: Rørleggerfirma vant over Eidsvoll kommune

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ADVOKAT: Advokat Trude Holmen fra Advokatfirmaet Mageli har vært Eidsvoll kommunens juridiske rådgivere i Bålidals-saken.
Fakta

Bårlidalen renseanlegg ble bygget i 1979.

Oppgraderingen av renseanlegg var opprinnelig kostnadsberegnet til 129 millioner kroner. Anlegget skulle stått ferdig 1. desember 2013.

5. juni 2018 ble det offisielt åpnet med en prislapp på rundt 285 millioner kroner.

Nå står rettssakene i kø mellom Eidsvoll kommune og de mange innleide entreprenørene.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no