20. jun
 
Kom mai, du skjønne skiføre!
MAURA. De gir ingen garanti, men ildsjelene i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag drømmer om trikkeskinner på 17. mai.

Publisert: 02.mai.2017 21:00
Oppdatert: 03.mai.2017 09:47

– Vinteren kom seint, men godt i år. Det er mange år siden det kunne gås på ski fra start uten en eneste grusstrekning å passere, humrer løypekjører Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag. Klokka har akkurat passert sju på morgenen. Sola skinner fra knallblå himmel. Det er vårstemning – med skiføre – i Nordåsen i Maura. Nok en gang er ildsjelen på vei ut for å preppe løyper til det kravstore skifolket. Det siste snøfallet skaper optimisme. Nå kan det bli skiturer 17. mai.

– Det var 20–25 skiløpere på toppen av Marifjell lørdag. Det er et imponerende tall så seint i sesongen, sier Granås.

Skryter av løypekjørerne

Turen i løypemaskinen opp til toppen går som en drøm. Utenfor vinduene er det postkortstemning. Det eneste som er synd er at vi ikke kan gå på ski og kjøre løypemaskinen til toppen samtidig.

– Kanskje er dette vinterens fineste dag. Det er i hvert fall én av de aller fineste, sier Granås.

På toppen kikker han spent i toppboka som ligger i hytta.

– Det er alltid spennende å sjekke hvem og hvor mange som har vært her. Det er jo alle disse vi kjører for.

Han har med seg nytraktet kaffe på termos, nysmurte rundstykker og sjokolade. Det kan ikke bli bedre.

– Jeg skal ikke påta meg æren for alt dette. Vi må sende en takk til hun hjemme for det, smiler han. Noen minutter senere kommer dagens to første skiløpere til toppen. Det er ingen hvem som helst. Det er de lokale treningskameratene Odd Steinar Låveg og Aadne Bækken. Begge velmerriterte idrettsutøvere.

– Det er strålende forhold og fantastiske spor. Det blir ikke bedre enn dette. Drømmeføre, sier Odd Steinar Låveg.

– Løypekjørerne i området her gjør en fantastisk jobb. Det er bare å ta av seg skilua og bøye seg i støvet, smiler Aadne Bækken.

Klagde på løypekjøringen

Det er 15 år siden Rune Granås begynte å kjøre løyper i disse skogene. Foranledningen var ganske spesiell for Granås – til daglig gründer og entreprenør i byggebransjen.

– Jeg gikk selv på ski rundt her, og klagde på løypene. Da tok det ikke lang tid før jeg ble bedt om å bidra selv for få det bedre. Hvis ikke hadde jeg ikke mye grunn til å klage. Det synes jeg egentlig var ganske morsomt, så da begynte jeg å kjøre, humrer han. Nå deler han på oppgaven med 8–9 løypekjørere i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag. Driftsutgiftene deres finansieres av lokalt næringsliv. Nannestad kommune spytter også inn en fast sum årlig for å få løypekjøringen til å gå rundt. Ingen av løypekjørerne får betalt for den formidable jobben de gjør. Finansieringen går kun til løpende utgifter – blant annet drivstoff og vedlikehold av maskinparken.

– Det blir noen timer i løypemaskinen i året. Den beste belønningen vi kan få er masse snø, perfekte spor, stort aktivitetsnivå og positive tilbakemeldinger, sier Granås.

I øyeblikket er det 70–80 centimeter snø på toppen av Marifjell. Men det smelter betydelig i det fine vårværet som er nå. Hele denne uka er det meldt strålende solskinn på Øvre Romerike – og opp mot 20 grader flere dager.

– Det tærer godt på. Vi har en god såle som det tar tid at smelter, men det er nok en fare for at det kan bli en del bare flekker i løypa, sier Granås. Håpet om skiføre 17. mai lever for fullt.

LES OGSÅ: – Vi har faktisket lite håp om at løypene skal holde til mai

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
NØYE. Løypekjørerne får mye skryt for sporene de setter.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no