19. jul
- URIKTIG. - Kommunen anker dommen i den første Bårlidals-saken fordi kommunens advokat, Anne Christine Kroepelien (bildet) mener retten har anvendt reklamasjonsreglene uriktig, opplyser ordfører John-Erik Vika.
 
Kommunen anker Bårlidals-dommen
Eidsvoll kommune anker dommen i saken mot rørleggerfirmaet Lunder & Aas på Jessheim etter utbyggingen av renseanlegget i Bårlidalen.

Publisert: 03.jan.2018 08:12
Oppdatert: 03.jan.2018 13:59

Vedtaket om å anke til lagmannsretten ble gjort av et enstemmig formannskap tirsdag kveld.

Det var kommunen som gikk til sak mot Jessheim-firmaet fordi den mente at firmaet hadde tatt altfor stort påslag på materiell som ble brukt under arbeidet. 

Kommunens opprinnelige krav var på 12 millioner kroner, men ble undervegs redusert til vel 5,2 millioner kroner. 

Lunder & Aas svarte med et motkrav på vel ni millioner kroner.

I dommen som ble avsagt i Øvre Romerike tingrett for en knapp måned siden, ble Lunder & Aas tilkjent vel fire millioner kroner samt saksomkostninger på én million kroner.

SPØRSMÅL OM TID

– Bakgrunnen for at kommunen ble dømt til å betale, var at retten kom til at kommunen hadde reklamert for seint for noen krav, påpeker ordfører John-Erik Vika.

– Kommunens advokat vurderer at retten har anvendt reklamasjonsreglene uriktig. Kommunen mener at det ikke foreligger passivitet og derfor ingen betalingsplikt. Vi mener det er et viktig prinsipielt spørsmål om kommunen har reklamert for seint. 

– Rettens flertall har gitt kommunen medhold på alle de viktigste rettslige spørsmål, men tilkjent Lunder & Aas betaling for enkelte fakturaer, påpeker Vika. 

– Er du ikke redd for å tape enda mer?

– Sjansen er jo der, men vi har fra juridisk hold fått klare råd om å anke. Vi mener det er gjort feil, og det synes vi at vi ikke kan akseptere, kommenterer Vika.

– Som tidligere påpekt er kommunen opptatt av at alle oppgjør i Bårlidalen-prosjekt skal være i henhold til inngåtte kontrakter. Som en følge av dette har kommunen besluttet å anke dommen.

INGEN KOMMENTAR

Rørleggerfirmaet Lunder & Aas ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere anken.

 – Jeg har ennå ikke fått rådført meg med vår advokat. Derfor har jeg foreløpig ingen kommentarer til kommunenes avgjørelse, uttaler daglig leder Baard Aas.

Eidsvoll kommune har også tvistesaker med fire andre firmaer som hadde oppdrag i Bårlidalen.

– Vi skal betale det som er reelt, og vi er åpne for å løse sakene utenom rettssalen, kommenterer ordfører John-Erik Vika. 

– Frykter å tape mer

– I formannskapet var jeg veldig imot å anke, og tok en diskusjon med partiet. Jeg følte at jeg måtte følge gruppa, men jeg angrer allerede. Jeg frykter at kommunen kan tape enda mer, og da blir det innbyggerne som lider, sier han. 

Storsve har påtalt hemmeligholdelsen i Bårlidals-sakene. Møtet tirsdag ble holdt for lukkede dører, men i etterkant er det bestemt at dokumentene til møtet skal frigis.

– Har du oppnådd noe?

– Ja, dette er en seier. Jeg er alene om å forsøke å åpne dører, men nå begynner man å ta til fornuft, sier Storsve.

Rådmann Knut Haugestad er mer forsiktig.

– Vi går for mer offentlighet omkring ankespørsmålet, men ellers er det behov for å diskutere strategi og hvordan sakene står uten at det legges fram offentlig. Men alt blir offentlig til slutt, når regnskapene legges fram, påpeker han. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no