20. jul
FEIRET: Lørdag kveld feiret beboere i Rådyrvegen dommen i lagmannsretten. Per Ragnar Lien (t.v.), styremedlem i Nannestad Tomtefesterforening og representant for Rådyrvegen borettslag, og Petter Gulbrandsen, leder for Nannestad Tomtefesterforening, er fornøyde med resultatet. Foto: Magnar Haraldsen
 
Kommunen tapte – vurderer ny anke
Nannestad kommune tapte også ankesaken om tomtefesteavgiften i lagmannsretten. Nå vil de vurdere å bringe saken inn for vurdering i Høyesterett.

Publisert: 20.jun.2017 15:00
Oppdatert: 20.jun.2017 11:49

– Dommen er som forventet og det er gledelig at vi vant nok en gang. Det er god stemning i nabolaget. Borettslaget har fått mange gratulasjoner, sier Petter Gulbrandsen, leder i Nannestad tomtefesterforening.

Saken handler om at Nannestad kommune økte festeavgiften til Rådyrvegen borettslag fra 1.737 til 60.973 kroner i 2014. Dette godtok ikke borettslaget, som tok saken til Øvre Romerike tingrett og vant. Kommunen anket og saken har nå gått sin gang i Eidsivating lagmannsrett. Borettslaget vant igjen, og lørdag kveld ble det grillfest for tomtefesterne.

Sparer tusenvis

Dommen sier at festeavgiften skal reguleres etter konsumprisindeksen og ikke etter tomteverdien, som kommunen hevdet og baserte sin regning på. Hvis dommen blir rettskraftig blir festeavgiften på 4.208 kroner, og ikke 60.973 kroner.

Kommunen ble for øvrig også dømt til å betale borettslagets saksomkostninger både fra lagmannsretten og tingretten. Dette beløper seg til til sammen 354.021 kroner.

– Tomtefesterne ønsker at denne dommen blir rettskraftig slik at man får kontroll og forutsigbarhet i egen privatøkonomi, sier Gulbrandsen videre.

Kommunen vil nå bruke anketiden til å vurdere hva de skal gjøre.

Vurderer ny anke

– Vi må gjennomgå dommen i lagmannsretten sammen med advokaten vår. Umiddelbart skulle vi ønske lagmannsretten hadde tatt tak i hovedproblemstillingen, som dreier seg om kommunens rolle som mellomfester mot Opplysningsvesenets fond. Skulle dommen bli stående og gjeldende vil tomtefesterne slippe unna med et lite beløp, mens mellomlegget må betales av resten av innbyggerne på et vis. Vi vil også risikere at dette beløpet bare øker, sier ordfører Hans Thue (Ap).

– Hva kan bli konsekvensen av det?

– Vi må hente pengene et sted, og kommunen har ingen hemmelige ressurser. Det må hentes fra tjenestetilbudet vårt, sier Thue og legger til at kommunen også ønsker en rask avklaring på saken.

– Vi må bare beklage at saken har tatt så vidt lang tid i rettsapparatet.

Dommen i lagmannsretten var enstemmig.

LES OGSÅ: Ber om politisk behandling av tomtefesteavgift

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no