16. jul
ENIGE: Kommunestyre-representantene Olaf Tufte (Ap) (t.v.) og Jens Aalborg (H) er enige om at bygging i tre har mange fordeler.
 
Skal vurdere bruk av trematerialer i nye kommunale bygg
EIDSVOLL. Når den nye skolen i midtbygda skal prosjekteres, legges det opp til bygging i tre.

Publisert: 27.jun.2017 17:00
Oppdatert: 27.jun.2017 17:13

Kommunen har vedtatt at bruk av massivtre eller reiseverk i tre skal vurderes ved alle kommunale nybygg.

Vi kan ikke foreta to prosjekteringer. Derfor planlegger vi for bygging i tre, kommenterer kommunens prosjektleder Steinar Reinsberg.

MANGE FORDELER

Vedtaket i kommunestyret kommer etter en interpellasjon fra Olaf Tufte (Ap).

– Vi blir mer og mer opptatt av miljø og CO2, og trevirkets og skogens betydning blir stadig mer tydelig, påpekte Tufte.

– Noen av fordelene med massivtre er at trevirke i seg selv er rent. De tykke treveggene har ingen skadelig stoffer, trenger ikke å tettes innvendig med plast, de utjevner svingninger i temperaturen og luftfuktigheten og gir bedre ventilasjon.

BINDER CO₂

Tufte framhevet spesielt CO2-bindingen.

– I massivtre er det bundet store mengder CO2, og under bruk vil det også spares CO2 fordi det kreves mindre energi til oppvarming og avkjøling, påpekte han.

– Massivtre har dessuten gode brannegenskaper, poengterte Tufte i sin interpellasjon og satte fram forslag om at kommunens alltid skal vurdere bruk av massivtre eller reiseverk i tre ved bygging av kommunale bygg.

ENSTEMMIGHET

– Endelig valg av byggemetode og materialer/materialmiks tas ut fra økonomiske og eventuelt andre overordnede hensyn, heter det i forslag som fikk enstemmig tilslutning i kommunestyret.

BRUKT I MANGE HUNDRE ÅR

– Vi har bygd i massivt tre i flere hundre år, og nå er dette blitt en ny trend, men det må vurderes økonomisk og konstruksjonsmessig, uttalte Jens E. Aalborg (H).

Finn Terje Tønnessen (Frp) var redd for at antallet tilbydere i en anbudskonkurranse ville gå ned dersom kravet ble å bygge i tre, men han stemte likevel for forslaget.

Fakta massivtre

  • Massivtre er treplanker som er lagt ved siden av hverandre eller i overlappende lag, og limt eller skrudd sammen.
  • Elementene monteres sammen til å bli vegger, etasjeskillere, yttertak eller balkonger. Hele bæresystemet i et bygg kan bygges opp med massivtre.
  • Massivtre har gode brannegenskaper, gode miljøegenskaper og lav egenvekt.

Kilde: Arkitektstudenter NTNU 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no