26. jan
OVERTAR: Nannestad og Nittedal kommuner vil overta damanlegget på Storøyungen fra Gjerdrum Aktiemølle. Formannskapet i Nannestad skal behandle saken 25. oktober.
 
Kommuner vil redde viktig damanlegg i Romeriksåsen
HOLTER: Nannestad og Nittedal kommuner kan redde demningen på Storøyungen, som står i fare for å bli revet.

Publisert: 24.okt.2017 06:00
Oppdatert: 24.okt.2017 06:27

En fjerning av demningen ville betydd en senkning av vannspeilet med om lag tre meter, og med det en halvering av vannflaten på den om lag én kvadratkilometer store innsjøen i Romeriksåsen.

ANBEFALER RIVING

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) påpeker at dammen er i så dårlig forfatning at den utgjør en sikkerhetsrisiko, og anbefaler eieren om å søke konsesjon for å rive demningen så fort som mulig.

Nåværende eier, som er Gjerdrum Aktiemølle AS, opplyser at det ikke er midler i selskapet til å sette i stand demningen. Selskapet skal også avvikles.

BEHANDLES POLITISK

Onsdag skal formannskapet i Nannestad behandle saken der innstillingen er at rådmennene i Nannestad og Nittedal kommuner får fullmakt til å framforhandle avtale med Gjerdrum Aktiemølle AS, grunneiere og eventuelle øvrige rettighetshavere om overtakelse av damanlegget i Storøyungen med sikte på istandsetting. En avtale må godkjennes av kommunestyrene for å være bindende for kommunene.

Det påpekes at hovedpunktene i avtalen må baseres på likedeling av ansvaret mellom kommunene. I tillegg må det forutsettes at all relevant aktiva i Gjerdrum Aktiemølle overdras vederlagsfritt, mot at kommunene tar på seg ansvaret, herunder kostnadene for istandsetting av det gamle damanlegget

Saken skal også behandles av kommunestyret 2. november.

USIKKER KOSTNAD

Det er knyttet usikkerhet til hvor mye en restaurering av den 186 meter lange demningen vil koste, men anslag av flere alternative løsninger viser at det vil koste mellom 2,5 og 3,8 millioner kroner.

Mesteparten av demningen ligger i Nittedal kommune. I sør renner Gjermåa ut.

I 2011 var Akershus Miljøkraft interessert i å ta over dammen og fallrettighetene, og søkte i 2012 om konsesjon til å regulere Storøyungen og utbedre dammen. Søknaden ble imidlertid avslått av NVE i fjor.

FLERE DEMNINGER

En overtakelse av damanlegget på Størøyungen ses i sammenheng med flere vann i marka som er demt opp. Nittedal kommune arbeider med å få oversikt over alle demninger i kommunen. Nannestad kommune har ikke startet et tilsvarende arbeid, men mener det er grunn til å tro at det er behov for rehabilitering av flere dammer.

LES OGSÅ: Flertall for å redde Nord-Fløyta

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no