21. nov
SISTE FINPUSS: 6. september åpner utstilling i Eidsvollsbygningen om Carl Johan. Eidsvoll 1814-direktør, Bård Frydenlund, gleder seg til å kunne vise fram blant annet Carl Johans frakk og soveværelse. Foto: Eidsvoll 1814
 
Bli med inn på soverommet til kongen
I september er det 200 år siden Carl Johan ble kronet til norsk konge. Det markeres hos Eidsvoll 1814 med internasjonalt seminar og ny utstilling hvor man blant annet får bli med inn på kongens soverom.

Publisert: 29.aug.2018 13:00
Oppdatert: 28.aug.2018 14:08

Carl Johan besøkte Eidsvoll Verk flere ganger som kronprins og konge. Både på besøk hos Carsten og Erik Anker i 1815, på sin kroningsreise i 1818 og på en norgesreise i 1835.

– Carl Johan bidro sterkt til å skape varig fred i Norden i 1814, etter århundrer med krigstilstand. Fire år senere ble Napoleons gamle general kronet til konge av Norge, og på kroningsreisen besøkte han Eidsvollsbygningen. Vi markerer jubileet med internasjonalt seminar og høytidelig utstillingsåpning i Eidsvollsbygningen 6. september, sier Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814.

Frakk og soveværelse

Denne høsten får publikum oppleve den spennende historien om den franske revolusjonsoffiseren som ble stamfar til et av verdens lengstlevende kongehus. Man får høre mer om kongens mange møter med nordmenn, og om den spente situasjonen i Norge i årene rett etter 1814.

– Utstillingen er den første i Eidsvollsbygningen etter restaureringen til Grunnlovsjubileet, og står hovedsakelig i fløyen der Carl Johan faktisk bodde under sin kroningsreise. Man får blant annet se den flotte og staselige frakken hans, bli med inn på soverommet og vi har egne rom med flere objekter, portretter og historisk materiale, sier Frydenlund.

LES OGSÅ: Hvor fikk egentlig folk som bodde  i Eidsvollsbygningen maten sin fra?

Utstillingen åpnes av stortingspresident Tone Trøen, den svenske ambassadøren Axel Wernhoff og den franske ambassadøren Jean-François Dobelle og vil vare til og med 31. oktober.

Internasjonale eksperter

Det blir også fagseminar med internasjonalt tilsnitt med forskere fra miljøer i Storbritannia, Frankrike, Sverige og Norge.

– Her blir Carl Johans liv belyst fra ulike sider, og vi får blant annet høre om hans forhold til Napoleon, hans rolle i 1814 og tiden etter han ble konge, sier 1814-direktøren.

Et av høydepunktene han trekker fram er professor Michael Broers fra Oxford University.

– Han er en av verdens fremste Napoleons-biografer. Vi er veldig stolte over å ha fått han til oss, og gleder oss til det, sier Frydenlund.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no