26. apr
OM KONGSVINGER. Prosjektdirektør Andreas Moan orienterte tirsdag formannskapet i Eidsvoll om en mulig overføring av Kongsvinger sykehus til Ahus, og hva det kan bety for kommunene på Øvre Romerike.
 
Kongsvinger sykehus kan bli lokalsykehus for Øvre Romerike
EIDSVOLL. Kapasiteten ved Ahus på Nordbyhagen er sprengt. Kongsvinger sykehus har ledig kapasitet og ønsker innlemmelse i Ahus.

Publisert: 28.mar.2017 20:25
Oppdatert: 28.mar.2017 21:33

Helse Sør-Øst utreder nå framtidig tilhørighet for Kongsvinger sykehus. Spørsmålet, som blant andre helse- og omsorgsminister Bent Høie har stilt, er om det kan være hensiktsmessig å overføre sykehuset med sitt opptaksområde til Ahus. I så fall kan kommunene på Øvre Romerike bli knyttet til Kongsvinger sykehus.

AHUS SPRENGT

Tirsdag kveld orienterte prosjektdirektør i Helse Sør-Øst, Andreas Moan, formannskapet i Eidsvoll om mulighetene.

Nye Ahus ble åpnet i 2008 og er landets største sykehus. Opptaksområdet vokser med 15.000 personer i året, og sykehuset betjener i dag 500.000 mennesker.

– Større bør det ikke bli, mente Moan.

– Løsningen kan da på lang sikt bli å overføre de vanligste pasientbehandlingene til sykehus i nærheten mens spesialhelsetjenesten forblir på Ahus og tar seg av de mer kompliserte tilfellene.

ØVRE ROMERIKE til Kongsvinger

I dag er Nes med i Kongsvingers opptaksområde, men halvparten av pasientene derfra havner likevel på Ahus.

– I framtida kan det tenkes at lokalsykehustjenesten på Kongsvinger utvides med Eidsvoll og resten av Nes, uttalte Moan.

Han trakk også inn de andre ØRU-kommunene.

– Først Nes, og så de andre kommunene på Øvre Romerike, sa han.

SYKEHUSET INNLANDET

Kongsvinger sykehus er i dag en del av Sykehuset Innlandet som dekker Hedmark og Oppland og som i hovedsak er lokalisert rundt Mjøsa.

– Ordførerne i Kongsvinger-området ønsker tilknytning til Ahus, opplyste Moan.

MÅ FYLLE KAPASITETEN

– Men det er store overføringskostnader ved en slik løsning, og da må Kongsvinger bruke kapasiteten sin fullt ut. I dag utnytter sykehuset bare to tredeler av kapasiteten sin, mente han.

– Hvis en eventuell overføring til Ahus ikke følges opp med endret drift på Kongsvinger, har det ingen hensikt. Da kan sykehuset fortsette å være en del av Sykehuset Innlandet, mente Moan.

AVGJØRES AV DEPARTEMENTET

Ei meget bredt sammensatt prosjektgruppe har jobbet med den framtidige tilhørigheten for Kongsvinger sykehus.

– En overføring av Kongsvinger sykehus til Akershus universitetssykehus ville kunne avlaste Nordbyhagen for akutte lokalsykehusfunksjoner til befolkningen i Eidsvoll kommune og Nes kommune, sies det i rapporten fra prosjektgruppa.

Rapporten, som nå er ute på høring, kommer likevel ikke med noen bastant konklusjon.

Styret i Helse Sør-Øst skal behandle rapporten 15. juni, og etter den tid er det Helse- og omsorgsdepartementet som tar den endelig avgjørelsen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no