21. okt
 
Kreativt par lager Norges fineste fuglekasser – planlegger Det hvite hus med gjøk i vinduet
Da Kjell Johansen ble pensjonist og vinterne ble for lange, begynte han å lage fuglekasser i alle fasonger. Nå vurderer han å lage Det hvite hus. – Der må det være en gjøk i vinduet, humrer han.

Publisert: 21.aug.2018 20:30
Oppdatert: 22.aug.2018 10:45

En nydelig utgave av Eidsvollsbygningen er bare én av fuglekassene Kjell Johansen og Edel Rødsjø har laget. Den har vekket betydelig oppsikt i nabolaget. Karin Gäfvert Langaard kom over den og tok bilde. Nå er eieren funnet.

– Denne utgaven av Eidsvollsbygningen er faktisk en tomannsbolig. Det er innganger på begge kortsidene. Vi har sett at det bor fugler i begge. Blåmeisen ser ut til å trives der, sier Johansen.

Vi besøker ham og Edel hjemme i Myhrersvingen i Eidsvoll. Skogen er nærmeste nabo, og det er tydelig at dyrene stortrives i området. Fuglene kvitrer i kor i det som må være én av de fineste hekkeplassene i bygda.

Brød og fuglekasser

– Da Kjell ble pensjonist og vinterne ble lange måtte han ha noe å gjøre. Da lærte han seg å lage brød og fuglekasser, smiler Edel Rødsjø.

Et blikk på trestammene på og ved eiendommen gir et tydelig bilde av et kreativt samarbeid. Kjell tar på seg selve utformingsansvaret av fuglekassene. Edel maler og bidrar i idémyldringen. Her finnes det fuglekasser i alle størrelser. Kun kreativiteten setter grensene.

– Vi har cirka 20 som henger rundt på eiendommen her. Totalt har vi lagd 30–40 stykker. De andre er stort sett gitt bort til familie, sier Kjell.

Barna har for eksempel fått hver sine miniatyrutgaver av huset til Edel og Kjell.

– Denne her er for religiøse fugler, sier Kjell og peker opp på en kirke i ett av trærne.

– Vi må lage en moské også. Det må jo være religionsfrihet her, istemmer Edel.

Blant de andre kassene som er lagd er det én som er formet som en fugl, én annen med et ekorn ved inngangshullet og en tredje som en låve.

Kun én står ubebodd

– Og alle har fått beboere?

– Ja, alle unntatt én. Det er denne her, sier Kjell og viser fram en fuglekasse med en gapet til en katt som inngangshull.

– De er vel redde for å bli spist, humrer Edel.

– Noen spesielle kjennetegn som tiltrekke seg ulike fugler?

– De er ikke så opptatt av interiør eller antall vinduer, men størrelsen på hullet er avgjørende for valg av bosted. Meisen er redd for rovdyr og vil ha minst mulig åpning. Der holder det gjerne med et par centimeter. Rødstrupen vil gjerne ha åpning på fem centimeter, sier Kjell Johansen.

Hjemme hos dyreelskerne går det gjerne med et par hundre kilo solsikkebrød til fugleforing i vinterhalvåret. Slik blir det gjerne når neste generasjons fugler sikres.

Fuglekasseparet

Bruker pensjonisttilværelsen på å lage kreative fuglekasser.

30–40 er produsert hittil. 

20 av de henger på og ved eiendommen til paret i Myhrersvingen i Eidsvoll. Paret er naturligvis dyreelskere.

Har til nå lagd fuglekasser utformet som Eidsvollsbygningen, kirke, låve, fugl, hus og katt.

Vurderer å lage Stortinget, Slottet og Det hvite hus. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no