15. nov
 
Kua satt bom fast, men så kom brannvesenet
Bare flaks gjorde at kua til Ole David Aas fortsatt lever.

Publisert: 30.jul.2018 20:30
Oppdatert: 31.jul.2018 16:55

Tolv av de drektige kyrne til Ole David Aas beiter på Bjertnes vest av Leira. Onsdag kom noen seg over elven, og da de ble hentet hjem torsdag manglet fortsatt ei. 

– Vi lette uten å finne henne. Søndag kveld ringte så en mann som hadde hørt noe som pustet tungt og trodde det var en elg, men det var før han så hodet og ryggen på kua i leirevellinga, sier Aas.

Bonden ringte Øvre Romerike Brann og redning avdeling Nannestad for hjelp, som stilte umiddelbart.

BEINHARDE ARBEIDSFORHOLD: Brannmenn rykker inn når folk løper ut

– Bjørn Aaby kom med flere kolleger og masse utstyr. Han la seg uti leira i bare boksershortsen og brukte motorsag på en stokk som kua satt fast i. Jeg hadde aldri fått tak i så mange mann og utstyr, så de skal ha masse ros, påpeker Aas. 

GJORT DET FØR

Slike aksjoner er ikke rutine for brannvesenet, men Bjørn Aaby har vært med på det før.

– Vi øver jevnlig på dyreatferd slik at vi vet hva vi skal være forsiktige med. Kua her veier bortimot 550 kilo, så det er snakk om mye krefter, sier han.

Da han og hans fire kolleger i Øvre Romerike Brann og redning i Nannestad kom frem søndag kveld, stakk bare hodet på kua og ei stripe på ryggen opp av leira.

– Heldigvis tok hun i selv og det hjalp godt. Noen dyr er apatiske i slike situasjoner og da blir det vanskelig, sier han.

– Dro dere kua opp etter hodet?

– Nei, nei, det e feil sted å dra. Vi hadde med vinsjer og taljer, og jeg la en lastestropp under kua etter jeg hadde sagd henne fri. Du kan bra dra minimalt etter halsen, bare for å vise henne retningen. Men det var uansett tung siden det blir vakuum i leira, sier han. 

GÅR ETTER VANN

– Er det vanlig at kyr går uti så bløte områder?

– Nei, de vet når de skal snu. Men når det er så tørt som nå oppsøker de tjern og må da gjerne gå over myr for eksempel. Hvis de går i flokk hjelper det ikke at den første skjønner at hun må stoppe, for de andre dytter bare på, sier han og oppfordrer folk til å melde fra hvis de ser noe liknende.

– Nå beiter 800 kyr på Romeriksåsen, og det er langt mellom vann. Det er fint hvis folk er oppmerksomme når de er på tur, for det er trist å miste husdyr, sier han. 

– Hvordan går det med kua?

– Hun er i god form og har termin 12. september. 

IKKE LENGE

Kua har neppe ligget i leira lenge, tror Aaby.

– Da hadde hun vært mye mer sliten. Dessuten var det ingen flueangrep på henne heller, sier han.

– Hvordan reagerte hun da dere fikk henne opp?

– Hun var tørst og rolig, og gikk selv opp til veien for å drikke. Så vasket vi henne med vann fra brannbilen før Ole David tok henne med seg. For meg så det ut som ei lykkelig ku, sier han. 

– Happy ending, altså?

– Ja, og det er moro. Vi holdt på et par timer i skogen, og deretter brukte vi noen timer på å vaske utstyret. Det var leire overalt, ler han. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no