14. nov
KULTURBÆRER. – Kirka i Eidsvoll har vært en avgjørende kulturbærer i ett tusen år, påpeker jubileumskomiteen. F.v: Bjørnar Robertsen, Arnstein Johnsen, Arnhild Ingeborgrud og Rolf Thon.
 
Kulturbærer gjennom 40 generasjoner
EIDSVOLL. 40 generasjoner eidsvollinger har søkt til kirka både for å høre det kristne budskapet og for å markere og stadfeste familiære begivenheter.

Publisert: 17.mar.2017 14:43
Oppdatert: 18.mar.2017 17:40

– Kirkas betydning er uvurderlig. Den har vært et arnested for hele vår vestlige kultur, sier organist Bjørnar Robertsen.

– Den sitter dypt i folkesjela, og har gjennom alle år spilt en betydelig rolle som kulturbærer.

– Hvilket slags samfunn hadde vi hatt i dag uten kirka og kristendommen som forkynner menneskeverd og nestekjærlighet, spør Robertsen.

40 GENERASJONER I SORG OG GLEDE

– Eidsvoll kirke har vært et samlingssted i sorg og glede i 40 generasjoner, påpeker kirkevege Arnhild Ingeborgrud.

Der er nye borgere ført fram til dåpen, der er ungdommene blitt undervist for å kunne bli konfirmert, der har folk giftet seg og blitt begravet. Kirka har bokstavelig talt fulgt menneskene fra vugge til grav.

Presten førte alle begivenhetene inn i kirkeboka som dermed er blitt en viktig primærkilde til historisk forskningsarbeid.

I Eidsvoll gikk dessverre kirkebøkene tapt da prestegården brant ned i 1877.

– BETYR FORTSATT MYE

Med årene er kirka unektelig blitt en mindre del av folks hverdagsliv.

– Men også i dag betyr den mye. Røttene er dypere enn vi tror. Det ser vi klart i spesielle krisesituasjoner, sier sokneprest Arnstein Johnsen.

MØRKE HUS OG STRÅLENDE KIRKE

I riktig gammel tid var kirkas stilling udiskutabel i en vanskelig hverdag.

Tenk deg tilbake til middelalderen. Da bodde mørkkledde og slitne eidsvollinger i låge tømmerhus med en glugge i veggen som lyskilde utenfra.

Så kom de inn til gudstjeneste i Eidsvolls høyreiste steinkirke der sola skinte inn gjennom vinduer med glass der lyset bredde seg som ei kjegle gjennom vindusåpningene som utvidet seg innover.

Under gudstjenesten ble det framført gregoriansk sang og presten holdt messe i fargerik bekledning mens kirkerommet ble fylt av velduftende røkelse.

– Eidsvoll kirke ble større og mer forseggjort enn de fleste fordi den også var tingkirke for Eidsivatinget, påpeker Robertsen.

EN AUTORITET

Presten var i middelalderen den eneste i bygda som kunne lese og skrive, og langt inn i forrige århundre var presten en autoritet sammen med lensmannen og – etter hvert – skolelæreren.

FORMIDLER OG STRAFFEANSTALT

– Kirka hadde også en sivil funksjon, opplyser Rolf Thon i jubileumskomiteen for tusenårsjubileet.

– Før avisenes tid var det på kirkebakken man annonserte offentlige forordninger, pålegg og begivenheter. Der kunne man også bli satt i gapestokk for brudd på lov og rett.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no