21. jul
FAMILIETURER. Ola H. Fjeldheim tar ofte med seg familien på tur i dette vidunderet – én Chevrolet Master fra 1937.
 
Kulturminne på fire hjul
ALGARHEIM. Generalsekretæren i Fortidsminneforeningen, Ola H. Fjeldheim, har forelsket seg i en amerikansk 80-åring på fire hjul.

Publisert: 04.jun.2017 19:00
Oppdatert: 03.jun.2017 10:24

– Den har en gangsterlook. Det er noe med formene.

I et øyeblikk går tankene til historiske mafiafilmer. Ola H. Fjeldheim sitter ved siden av meg i førersetet, og trakterer sin 1937-utgave av Chevrolet Master som om han aldri skulle gjort noe annet. Det lyser historie og nostalgi. Det finnes biler som er enklere å kjøre, det er sikkert, men har man et slikt kjøretøy er det bare en del av sjarmen. Nesten alle har minst én bil i dag og for mange betyr favorittkjøretøyet noe ekstra spesielt. Vi ønsket derfor å snakke med flere om hvorfor deres bil har fått en helt spesiell plass i hjertet.

Kjøpt etter feriekjøreturer

– Bilen pleide å stå her til lagring på vinteren. Én kjenning av meg eide den, og da han skulle på ferie fikk jeg bruke den i mellomtiden. Så kom han tilbake og fortalte at bilen var til salgs, smiler Fjeldheim. Han var naturligvis ikke vond å be, bladde opp 90.000 kroner og sikret seg billigutgaven av Chevrolet.

– Den er fra juni i 1937, og har meg bekjent gått i trøndelagsområdet siden den var ny. Ungene liker den også. Den er i originalstand og har tre trinns girkasse, men er så visst ingen racerbil. Du sitter ikke å tekster når du kjører denne bilen. Til det er den altfor utfordrende å kjøre, smiler Fjeldheim. Nå står bilen utenfor familiehjemmet på Algarheim. Sola skinner i den nydelige lakken. Det er sjel, identitet og historie – i ett og samme kjøretøy. Fjeldheim har vært kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune, og er i dag generalsekretær i Fortidsminneforeningen. Det er klart historien også må være representert i bilparken. Bilen går nå blant annet på veier i Ullensaker, og vekker oppsikt hvor enn den ferdes.

– Jeg drev mye med bil som hobby da jeg var yngre. Denne blir stort sett brukt til kosekjøring, og selvsagt vaskes den og tas fram hver 17. mai. Det skulle bare mangle. Jeg har ikke prøvd noen langturer enda. Den holder greit følge med normal trafikk. Han har solid skruerfaring, og går ikke av veien for å foreta nødvendige justeringer.

Vekker oppsikt overalt

– Biler er som gamle hus; de kan vedlikeholdes. På moderne biler får du nesten ikke gjort noen ting. På et slikt kjøretøy er det masse muligheter. Og nettet er helt genialt om det skulle dukke opp et problem. Da er det bare å søke eller oppsøke et eller annet forum, stille spørsmål og beskrive utfordringen. Det er garantert noen andre som har opplevd noe liknende som kan hjelpe deg.

Setene er myke og gode i bilen. Du finner deg raskt til rette. Det er god plass til både små og store.

– Vi får en del oppmerksomhet med den når vi er ute og kjører. Folk smiler, hilser, vinker og gir tommelen opp. Det er morsomt, sier Ola H. Fjeldheim.

Snart skal han bytte motor. Til en 18 år nyere variant. Men vidunderet beholdes. Det er kommet for å bli i familien Fjeldheim.

Fakta Chevrolet Master

Eier: Ola H. Fjeldheim fra Algarheim

År: 1937-modell

Pris: Betalte 90.000 kroner.

Årsak: Klenodium. Historisk. Sjarmerende.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no