17. jun
NYBROTTSARBEID: Eva Rustad Krokene, Heidi Svendsen og Mona Seljevoll Tjordal har laget et eget kursopplegg spesielt tilrettelagt pårørende til hjertepasienter.
 
Feiringklinikken med ny vri: Kurser pårørende
En hjertelidelse er ille nok for pasienten, men kan være en tøff belastning også for de pårørende. Tre ansatte på Feiringklinikken mener at det er på tide med et eget kursopplegg for de pårørende.

Publisert: 31.jan.2018 11:30
Oppdatert: 29.jan.2018 12:42

En hjertesjukdom er som en ubuden gjest. Du har ikke noe annet valg enn å invitere inn og gjøre det beste ut av situasjonen. Det finnes knapt et familiemedlem som ikke blir påvirket på en eller annen måte når en av dem blir sjuk. Dette kan gjelde mange sjukdommer eller lidelser.

Ved sjukdom får pasientene i Norge veldig ofte meget god behandling.

– Men vår erfaring er at pårørende til pasienter med koronarsjukdom har et spesielt stort behov for mye informasjon, sier Mona Seljevoll Tjordal.

Sammen med Heidi Svendsen og Eva Rustad Krokene samt ytterligere et par ressurspersoner, er det blitt lagd et kursopplegg som nå er tilgjengelig ved klinikken. Kurset blir med på flyttelasset til LHL-sjukehuset på Gardermoen.

STORT INFORMASJONSBEHOV

Kursinnholdet er inspirert av en hovedoppgave som Heidi Svendsen lagde i forbindelse med videreutdanning.

– Pårørende til koronarsjuke har et stort informasjons og læringsbehov. LHL har fått henvendelser fra pårørende som savner informasjon og et sted med mulighet for erfaringsutveksling med andre pårørende.

– Vi som jobber på Feiringklinikken ser at det er behov for å gjøre noe med dette, sier Seljevoll Tjordal.

Prosjektgruppa fikk tildelt midler fra Extrastiftelsen og startet jobben i fjor.

– Hva vil dere med kurset?

– Kurset skal bidra til å formidle kunnskap, informasjon, gi råd og støtte og stimulere pårørende til koronarsjuke. Dessuten er det viktig å dele erfaringer slik at de får hjelp til å mestre situasjonen de står i.

Kurset skal bidra til at pårørende får hjelp og støtte til å mestre omstillinger og utfordringer i hverdagen slik at de blir bevisst egne behov og blir tryggere i sin rolle som pårørende, sier Heidi Svendsen.

STOR SPENNVIDDE

Kursinnholdet vil ha stor spennvidde fra sjukdom og behandlingsmetoder og til livsstilsendring, med hovedfokus på kommunikasjon og følelser, Utfordringene rundt pårørenderollen og konsekvenser for relasjoner og samliv er elementer som skal tas opp i kurset.

Det er dessuten blitt produsert et par korte filmer som håndterer temaer rundt hjertesjuke og deres pårørende.

– Vårt kurs gir ingen fasit, men kurset kan gi noen verktøy til å håndtere hverdagens utfordringer, sier trioen fra Feiringklinikken.

SKRÅBLIKK: Når lungene hyler om nåde og mjølkesyra renner ut av ørene

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no