17. nov
SKUFFET: Gro Kløvig og Torbjørg Mathisen nyter middagene i sosialt samvær med Knut Eirik Vik, Svein Harald Bakke. - Vi er fly forbanna over at politikerne fjerne desserten vår, i tillegg uten å sette ned prisen på middagen, sier de.
 
Kutter desserten til de eldre
Fra 1. mars får ikke beboerne på Ullensakers sykehjem dessert på hverdager.

Publisert: 06.feb.2018 21:00
Oppdatert: 07.feb.2018 12:48

Hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg vedtok 31. januar å fjerne desserten i kommunale middager fra 1. mars. Også eldrerådet og kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne synes dette er er en god ide. Endringen skal evalueres i første møte etter sommerferien.

– Jeg er fly forbanna, de fjerner lyspunktet vårt, sier Gro Kløvig som daglig spiser middag i kafeen på Gjestad bo- og aktivitetssenter.

Der har hun fast plass med Torbjørg Mathisen, Svein Harald Bakke og Knut Eirik Vik, og alle forteller at det sosiale er en stor del av måltidet. De kritiserer nedskjæringen.

– Direkte smålig, for det beste med middagen er jo desserten. Vi skal dessuten betale det samme som nå, 65 kroner for en liten porsjon eller 80 for en stor, selv uten desserten. Kjøper du bare dessert koster den 15 kroner, og vi forventer nå at kommunen kutter middagsprisen med samme beløp, påpeker Mathisen.

– Hva blir det neste? Jeg er redd for at dette bare er begynnelsen på flere nedskjæringer andre steder. Ingen har spurt oss hva vi mener, men tar bare beslutninger over hodene våre. Jeg tror mange slutter å kjøpe middag her, og heller går andre steder, understreker Bakke.

IKKE PENGEMANGEL

– Er dette et pengespørsmål?

– Nei, dette er en ren produksjonsutfordring som følge av at Ullensaker vokser så mye som vi gjør. Etter sommeren vil endring i meny bli evaluert slik at vi får en tilbakemelding om hvordan det oppleves å ikke få dessert på hverdager, sier kommunaldirektør Mette Gro Iversen.

Vedtaket påpeker at andre kommuner, som Eidsvoll og Nes, har gjort det samme grepet på hverdager for dem som er hjemmeboende

– Men hver enkelt avdeling kan tilby frukt som erstatning for desserten, og en av dagene er det ekstra suppe, sier Iversen.

– Har det vært vurdert å ansette flere på kjøkkenet for å heve produksjonen?

– Det er lager- og produksjonskapasiteten som er størst problem, påpeker hun.

– Gjelder vedtaket samtlige middager kommunen lager, eller bare middagene til sykehjemmene?

– Det gjelder samtlige middager som kommunen produserer. Produksjon og logistikkmessig er det vanskelig å ha ulik meny til de som mottar tilbudet.

– Har dere andre tiltak på trappene i kjøkkenet for å klare å takle den kommende veksten?

– Det er planlagt å utvide med nok en lagercontainer. I tillegg vil det i løpet av 2018 utredes hvordan vi skal håndtere vekst og økt etterspørsel i årene fremover, sier kommunaldirektøren.

Alt fra et kjøkken

I Ullensaker produserer og leverer sentralkjøkkenet på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter middag til kommunens institusjoner, dagsentre, kafeer, kommunale barnehager og hjemmeboende. 

– Tjenesten har fokus på god kvalitet i ernæringstilbudet og får svært god tilbakemelding. Sentralkjøkkenet ble ikke bygd for den vekst og produksjonsøkning som har skjedd de siste årene, står det i rådmannens innstilling.

For to år siden ble kjøkkenet utvidet for å lagerkapasiteten. I 2018 blir det behov for å øke produksjonen ytterligere, både fordi antall institusjonsplasser øker og fordi stadig flere hjemmeboende ønsker å få levert varm mat hjem. 

Innstillingen viser også at det i tillegg til et økende antall middager, er utfordrende å justere dem etter allergier. På en uke lager de 504 middager til hjemmeboende, 1480 til institusjoner, 193 til dagsentrene, 533 til kafeer og 739 til barnehager. Totalt 3449. At desserten fjernes gir økt produksjon- og lagerkapasitet. 

– Det betyr at vi fortsatt kan imøtekomme økt etterspørsel, men kjøkkenet må utvides, står det.

– Flere spiser ikke desserten de blir servert

Å fjerne desserten på sykehjemmene har en positiv effekt, skal vi tro rådmannens innstilling.

– Sett fra et ernæringsmessig ståsted vil ikke endringen i tilbudet forringe næringssammensetningen på tilbudet. Snarere vil endringen være positiv, med redusert inntak av sukker i hverdagen. Dette er i tråd med de nasjonale kostholdsrådene, står det å lese i innstillingen om å nekte brukerne dessert på hverdager.

– Endringen fører også til en variasjon og naturlig skille mellom hverdag og helg/helligdager. En undersøkelse blant brukerne av middagstilbudet viser også at flere ikke spiser desserten de blir servert og derfor ikke ønsker det som en del av tilbudet, står det. 

Den foreslåtte endringen i desserttilbudet innebærer at den årlige oppjusteringen av pris på middagstilbudet ikke vil bli gjennomført for 2018.

– Endringene gjennomføres med effekt fra 1. mars 2018, skriver rådmannen i saken. 

– Dette er kommunal fattigdom

– Det er flere argumenter som gjør at desserten bør opprettholdes til beboere på sykehjem, mener hovedtillitsvalgt Ranveig Lie i Sykepleierforbundet Ullensaker. 

– Først av alt ernæringsmessig. Flere forskningsresultater viser at beboere på sykehjem er i stor fare for å bli underernært. Mange av dem er syke og har nedsatt appetitt. Da kan «den lille søte» avslutningen på måltidet være det eneste de har lyst på og orker å få i seg. Det er jo også godt dokumentert at litt søtt faktisk stimulerer matlyst, gjennom økt insulinproduksjon, påpeker Ranveig Lie som også er spesialsykepleier på Kløfta bo- og aktivitetssenter.

– Høydepunkt i hverdagen

Ullensaker har stort fokus på trivsel i hverdagen på sykehjemmene. 

– For de fleste er måltidene generelt høydepunkter i hverdagen, og middagen er det absolutte høydepunktet. Da hører desserten med. Den blir snakket om og etterspurt nesten før de har satt seg til bords. Argument som at det brukes for mye sukker ser vi ikke som en stor utfordring, sier Lie.

Per i dag er dessertene kompotter, fruktgrøter eller puddinger. Flere kompotter og fruktgrøter tilsettes melk, som gjør at beboerne får i seg mer drikke. 

– Dehydrering er et kjent problem på sykehjem. Det ligger mye tid og kunnskap i å lage gode omgivelser for beboerne. Måltidene er en unik situasjon til å kunne gi noe litt ekstra, understreker hun.

Er demotiverende

Lie reagerer på at ingen ansatte er spurt før dessertvedaket kom. 

– For oss som har beboerne i fokus er det demotiverende å få slikt tredd ned over hodene. Dette er den absolutt svakeste pasientgruppen i kommunehelsetjenesten og vi kan vanskelig tro at de det faktisk gjelder er blitt spurt om hva de mener, sier hun. 

– Dessuten ble produksjonskjøkkenet til Ullensaker kommune ombygd for mye penger i fjor, nettopp for å øke produksjonen. Dette handler, slik vi ser det, om å spare på shillingen og la daleren gå, sier Lie som liker dårlig at kommunen kutter desserten.

– De få kronene denne desserten koster er ikke der kommunen skal spare penger. Dette er kommunal fattigdom og direkte utidig. Jeg synes ikke det er noe særlig å være med på, påpeker Lie.

Hun sender nå et opprop til Ullensaker kommune på vegne av Sykepleierforbundet og Fagforbundet som organiserer hjelpepleierne.

Fakta

  • All mat til blant annet Ullensakers sykehjem blir lagd på ett sentralkjøkken.
  • Grunnet stor folkvekst i kommunen har kjøkkenet produksjonsproblemer.
  • Dermed stopper kommunen å servere dessert på hverdager fra 1. mars 2018.
  • Dette ble vedtatt 31.01. av eldrerådet, kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne og hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FRUKT: Ullensaker kutter desserten til eldre på hverdager. – Men hver avdeling kan gi frukt i stedet for, sier kommunaldirektør Mette Gro Iversen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no