18. jul
UNDER AHUS: Helseminister Bent Høie har lagt Kongsvinger sykehus under Ahus. Han mener at det kan avlaste Ahus når det topper seg der. Foto: Kongsvinger sykehus
 
Høie la Kongsvinger sykehus under Ahus
Verken Ahus, Sykehuset Innlandet, Helse Sør-Øst eller Øvre Romeriks-kommunene ville legge Kongsvinger sykehus under Ahus. Men det ville helseminister Bent Høie.

Publisert: 03.jul.2017 21:00
Oppdatert: 03.jul.2017 21:13

Helseminister Bent Høie (H) har valgt å ta Kongsvinger sykehus ut av Sykehuset Innlandet og flytte det over til Akershus Universitetssykehus (Ahus).

HELHETLIG PASIENTFORLØP

Helseministeren tok beslutningen i et foretaksmøte nylig. Han mener at det vil gi Kongsvinger sykehus nye muligheter for helhetlig pasientforløp, faglig utvikling og bedre rekruttering når sykehuset nå får tilknytning til Akershus universitetssykehus.

Dette kommer fram i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

KAN AVLASTE AHUS

Bent Høie mener også at ledig kapasitet på Kongsvinger sykehus kan brukes til å avlaste Ahus, som til tider har sprengt kapasitet.

– Befolkningen får færre sykehus å forholde seg til og også kortere reiseveg i mange tilfeller, sier helseministeren.

Det skal være kommunene som bruker Kongsvinger, i tillegg til brukerne der, som har ønsket at sykehuset skal bli en del av Ahus.

Overføringen fra fra Sykehus Innlandet HF til Ahus HF, skal skje fra nyttår 2019.

KOMMUNENE HAR SAGT NEI

Selv om helseministeren mener at Kongsvinger kan avlaste Ahus, så har kommunene på Øvre Romerike har sagt nei til at innbyggerne skal få Kongsvinger sykehus som sitt lokalsykehus.

Politikerne har behandlet spørsmålet og i Nannestad ble det fattet et slikt vedtak: «Nannestad kommune kan ikke slutte seg til forslaget om foretaksoverføring av Kongsvinger sykehus til Helse Sør-Øst», heter det blant annet i høringsuttalelsen.

Nå frykter Nannestads ordfører Hans Thue at helseministerens avgjørelse kan komme til å bety akkurat dette.

LØSER ET OSLOPROBLEM

– Jeg tenker at et sprengt Ahus handler om at man ikke har kapasitet til å ta unna alle pasientene som er overført fra Oslo. Det betyr at deler av Øvre Romerike må løse Oslo-problemet. At Nannestad sa nei, bygger også på at det er et faktum at Kongsvinger er ett av de sykehusene i Norge som har størst dødelighet, sier Thue.

ØVRE ROMERIKE OVERKJØRT

– Hva mener du om helseministerens beslutning?

– At kommunene på Øvre Romerike er overkjørt. Rett og slett. Jeg frykter at resultatet av denne beslutningen vil bli at Kongsvinger blir lokalsykehuset for vårt område, sier han.

Thue påpeker at det Nannestad er med i legevaktsamarbeidet i Ullensaker.

– Må man videre til sykehus etter å ha vært innom legevakta i Ullensaker, så er det jo kortere og mer rasjonelt å reise til Ahus. Et annet moment er at hvis dagbehandling på sykehus blir lagt til Kongsvinger, vil folk bruke hele dagen på å komme seg dit. Det er jo et ønske at vi skal bruke kollektivtransport, og å komme til Kongsvinger fra Nannestad, er bortimot umulig, sier ordføreren.

– Vil du foreta deg noe videre i denne saken?

– Vi ordførere på Øvre Romerike har jo snakket sammen tidligere om at vi ikke ønsker denne sykehusløsningen. Nå må vi vurdere en felles henvendelse til helseministeren, sier Hans Thue.

FØDETILBUDET SOM FØR

Selv om helseministeren har bestemt at Kongsvinger skal legges under Ahus, vil fødetilbudet videreføres som i dag.

Mange fra Øvre Romerike velger å føde på Kongsvinger sykehus – dette til tross for at de hører til på Ahus. Nylig var det åpen dag på føden på Kongsvinger avdelingen for å markere åpningen av en ny ammestue. Initiativet kommer fra Verdens helseorganisasjon, og hensikten er å fremme amming og tidlig nærkontakt mellom mor og barn.

Ammestuen har blitt en realitet gjennom gaver fra det lokale næringsliv og lokale lag og foreninger. Føden ønsket seg en slik stue der det ligger godt til rette for å gi god ammeveiledning og hvor man kan dele erfaring med andre ammende mødre.

– Vi har kapasitet til flere fødsler og ønsker at flere fra Akershus velger fødetilbudet på Kongsvinger, sier barnepleier Torill Sætra og jordmor Mette R. Eidlaug.

LES OGSÅ: Sier nei til Kongsvinger

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no