17. jul
BETY. Hva tror unge vil bety mest for dem om ti år? Kan de ved å bruke stemmeretten sin påvirke politikken slik at ønskene går i oppfyllelse? Ønskene ble til installasjonen : «Meninger i tre foran Eidsvollsbygningen». (foto: Astrid Galstad/Eidsvoll 1814).
 
Langt igjen til de voksne
EIDSVOLL VERK. De unge har langt igjen før de når de «voksnens» valgdeltakelse. Men hvordan skal vi få de unge til stemmeurnene?

Publisert: 06.apr.2017 06:00
Oppdatert: 06.apr.2017 10:01

Byggteknikk vg. 2 fra Eidsvoll videregående skole var invitert til Eidsvoll 1814 nylig for å prøve å finne ut av hvorfor bare 66,5 prosent av førstegangsvelgerne gikk til stemmeurnene, mens i aldersgruppen fra 60 til 79 år hadde en valgdeltakelse på 86,3 prosent.

HVORFOR?

Hvorfor denne lave deltakelsen blant de unge, spør museet. Fenger ikke politikken, vet ikke ungdommen nok, tror de ikke at de kan være med på å påvirke egen framtid?

Sammen med EVS tas det nå grep å øke valgdeltakelsen. Elevene slo denne uken et slag for bedre dette, og i Rikssalen hadde de en høytidelig førstegangsseremoni med egeninviterte gjester. De var utfordret til å se ti år fram i tid, tenke seg hva som opptar dem da og hva som vil være viktig for dem når de er mellom 25 og 30 år gamle. De fikk velge seg en sak som de skrev ned på et treskilt. Noen trodde at de kom til å ønske seg sikker barnehageplass, andre mente gratis helsetjenester ville bety mye, mens andre ville ha sikker arbeidsplass. Disse ønskene ble til en installasjon foran Eidsvollsbygningen.

LES OGSÅ: I vinterferien kan barna bygge isbjørner ved Eidsvollsbygningen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
DIPLOM. Odin Vasveen Bamrud (f.v.), Lars Jørgen Braathen, Sharan Ahmadi, Andreas Walstad Grønland, André Wethal, Isak Aspelund Andersen, Erik Storemo Mikkelborg, Sarah Celine Sandem, Edvin Langset Sandberg og Adrian Schau har fått diplom som førstegangsvelgere. (foto: Astrid Galstad/Eidsvoll 1814)
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no