19. jul
 
Langt opp til 1. plass – Eidsvoll på 374. plass i Kommunebarometeret
Eidsvoll havner på 374. plass i det ferske Kommunebarometeret.

Publisert: 11.apr.2018 06:00
Oppdatert: 11.apr.2018 06:24

– Vi ser at vi har et forbedringspotensial på flere områder, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

I 2018 består Kommunebarometeret av 152 nøkkeltall innenfor tolv sektorer som kommunene måles på. Nannestad gjør det best av kommunene i vårt dekningsområde. Eidsvoll kommune havner på 374. plass, og har den svakeste plasseringen lokalt. Kommunen kommer dårligst ut i sammenstillingen innenfor kategoriene inntektsnivå (422. plass) pleie og omsorg (420), helse (410), barnehage (407) og grunnskole (367). Best gjør de det blant annet innenfor kostnadsnivå (18. plass) og barnevern (113). Grunnskole, pleie og omsorg, økonomi, barnevern og barnehage teller 70 prosent i barometeret.

Ser framgang

– 47 prosent av våre nøkkeltall er forbedret siste år, så det er noe positivt også. Det er heller ingen direkte sammenheng mellom det vi bruker av penger på tjenester og det vi får ut av kvalitet. Det blir ikke målt. Hadde vi brukt mer penger på enkelte tjenester kunne vi scoret høyere. Men slik er det å være en kommune som har begrenset med skatteinntekter og må prioritere der vi skal bruke pengene, sier Vika. Tallene er hentet fra SSB, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking, opplyser Ole Petter Pedersen, nyhetsredaktør i Kommunal Rapport, som gjør sammenligningen.

Fra 351. til 423. plass

I Kommunebarometeret har Eidsvoll kommune ligget mellom 423. og 351. plass på totaltabellen siden 2010. «Nøkkeltallene er samlet sett svake målt mot resten av landet», står det om Eidsvoll kommune under beskrivelsen.

– Vi ønsker at lokalpolitikere skal få et oversiktlig og uhildet bilde av hvordan kommunen driver, og barometeret gir mulighet for å stille kritiske spørsmål om hvordan kommunen driver og ikke minst la de mindre gode lære av de beste, sier Pedersen.

– Hvorfor 374. plass for Eidsvoll?

– De har svake skoleresultater og scorer dårlig på nøkkeltall innenfor pleie og omsorg, som tilbud på sykehjem. Lite tid med lege, ergoterapeut og fysioterapeut slår ut her. Kommunen kommer også dårlig ut på barnehage. De har store barnehager og lav bemanning. Eidsvoll har heller ikke mange fastlegelister med ledige plasser, og det er få som har barn med fullført helseundersøkelse innen en viss alder. Det er også mange som ikke får hjemmebesøk etter at de har født, sier Pedersen.

KOMMENTAR: Hva er det med Eidsvoll?

Eidsvoll-rådmann Knut Haugestad påpeker at utgiveren av Kommunebarometeret selv skriver at nøkkeltallene for Eidsvoll er omtrent som forventet ut fra økonomiske forventninger og rammer.

– Det tar vi til etterretning. Det er særlig når det gjelder barnevern, miljø og ressurser, økonomistyring og kostnadskontroll at Eidsvoll gjør det bra. Vi er én av landets billigst drevne kommuner sett i forhold til kommunens innbyggere. Samtidig har vi lave inntekter og må drive nøkternt. Vi er på 422. plass når det gjelder inntekter. Det er vanskelig å score vesentlig bedre innen tjenesteområdene uten høyere inntekter som kan fordeles til alle gode formål, sier Haugestad. Han framhever også at det oppnås en del forbedringer.

– Hele 47 prosent av nøkkeltallene ble forbedret siste regnskapsår. Men andre kommuner opplever også forbedring, dermed slår det ikke ut på rangeringen der vi måles mot andre. For øvrig synes jeg det er positivt at Kommunal Rapport utgir Kommunebarometeret. Det er imidlertid viktig å være klar over at det er flere forhold som ikke måles, slik som evne til ledelse, organisering og oppgaveløsning, samarbeid og kommunikasjon. Dette er alle forhold som påvirker tjenestetilbudet, sier rådmannen.

Ullensaker havner på 255. plass i Kommunebarometeret 2018. Hurdal faller 60 plasser fra i fjor og havner på 285. plass, mens Nannestad altså gjør det best med 85. plass, i den foreløpige utgaven av Kommunebarometeret.

Best og mest effektive

Med en 85. plass gjør Nannestad det best i Kommunebarometeret på Øvre Romerike. 

– Vi trives godt på toppen på Øvre Romerike, humrer ordfører Hans Thue (Ap). Han sier de kikker på tallene, sammenligner seg med andre og stadig ser etter forbedringspotensial.

– Etter mitt syn er det viktig å se til kommuner som er flinkere enn en selv og lære noe der. For oss politikere er det et godt verktøy, sier Thue.

– Nå blir det kakefest?

– Det var en god idé!

Bak totaltallet skjuler det seg gode plasseringer innenfor pleie og omsorg (92. plass), økonomi (53. plass), vann, avløp og renovasjon (79. plass) – og ikke minst kostnadsnivå, der de er best i hele landet!

– Vi driver svært effektivt, og det får vi betalt for. Det er vi selvsagt kjempegodt fornøyde med, sier Thue. Nannestad var nest mest effektiv både i 2016 og 2017.

Kommunebarometeret

Består av 152 forskjellige nøkkeltall innenfor 12 ulike sektorer som kommunene blir målt på.

Hensikten er å gi beslutningstakere en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver.

SSB, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking er brukt i innhentingen av tall.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no