23. jul
BEDRE: Datteren Emma (15) er svært glad for at pappa Lars Aasgaard blir bedre og bedre.
 
Lars smiler til livet igjen
For snart ett år siden reiste en spent og usikker Lars Aasgaard (51) til Moskva for å få stamcellebehandling mot MS (multippel sklerose). Nå ser han og familien igjen lyst på framtida.

Publisert: 21.jan.2018 15:00
Oppdatert: 19.jan.2018 15:34

Da jeg fikk diagnosen for åtte år siden var det et sjokk, og jeg ble etter hvert også mer og mer syk. Da jeg så i fjor valgte å reise til Moskva for å få stamcellebehandling visste jeg ikke helt hva jeg gikk til, eller hva jeg skulle forvente, men opplevelsen var så til de grader fin. Det var et veldig profesjonelt opplegg. Jeg følte meg helt trygg, sier Aasgaard.

Han forteller at han er én av dem som denne behandlingen ser ut til å ha hatt god effekt for.

– Målet med transplantasjonen var å stoppe sykdommen. Det har jeg oppnådd. Så har jeg fått bonusen med å bli bedre. Det er senskadene som er den store utfordringen, men jeg merker stor framgang, sier Aasgaard.

Behandlingen i Moskva tok én måned og kostet 50.000 USD.

GOD EFFEKT

– Det første man gjør der er å undersøke grundig, og så avgjøres det om man kan få behandlingen eller ikke. Jeg har aldri før vært så nervøs, og det var en lettelse da jeg fikk beskjed om at jeg kunne få behandling, sier Aasgaard.

Han opplyser at det der ble slått fast at han hadde SPMS, det vil si sekundær progressiv MS.

– Her hjemme hadde jeg fått diagnosen PPMS, altså primær progressiv MS, sier Aasgaard.

Da Aasgaard kom hjem fra Moskva var han først hos MS-senteret Hakadal, et sted han også roser for sitt opplegg.

– Der er de proffe. Det var også der jeg fikk tips om hvordan jeg bør trene. Jeg har nå en drøm om å være i jobb igjen i løpet av året, i alle fall litt, og ser lysere på framtida. Jeg har fått et helt annet liv. Jeg ønsker å komme tilbake i full jobb, sier Aasgaard.

Han jobber både som bussjåfør og sjåførlærer.

DET HASTER

Aasgaard mener samme behandlingstilbud må komme på plass også i Norge, og det raskt.

– Behandlingen tilbys jo blant annet i Sverige. Problemet i Norge er at man tror stamcellebehandlinger er så farlig. Effekten må jo være godt nok dokumentert nå. 70 til 90 prosent av dem som får behandling blir enten kvitt eller får stoppet sykdommen. Jeg mener behandlingen ikke lenger kan kalles eksperimentell. Jo lenger man venter jo mer skadet blir kroppen, og mer må man reparere etterpå. Det er derfor viktig å få behandlingen tidlig i sykdomsforløpet, sier han.

TRENER MYE

Han trener nå tre til fire ganger i uka. Det gjorde han også i tida før han reiste til Moskva.

– Det viste seg imidlertid at jeg hadde trent feil, men jeg holdt kroppen i gang. Jeg trener nå riktig, men vet ikke hvor mye av senskadene som jeg vil måtte leve med, sier Aasgaard.

Familien er glad for at han blir bedre og bedre.

– Det er godt å se at det går bedre. Han går nå mer uten staver, og har sluttet med rullator. Rullestolen trenger han også bare av og til når han skal forflytte seg langt. Og så klarer han blant annet å gå fra kjøkkenet til stua med tallerken med mat på. Det klarte han ikke før behandlingen, sier datteren Emma (15).

Aasgaard er gift og har to døtre og én stesønn.

Stamcellestudie i gang i Norge

Foreløpig har 33 personer fått stamcellebehandling mot MS i Norge.

– Vi arbeider med å gå systematisk gjennom det videre sykdomsforløpet hos disse pasientene. Inntrykket fra dem som har vært til kontroll her så langt er at det store flertallet ikke har hatt noen ny aktivitet i sykdommen, men at mange fortsatt har plager med MS-symptomene de hadde forut for behandlingen. Dette er ikke overraskende, da stamcellebehandling er en forebyggende behandling, ikke en behandling som i seg selv reparerer gammel skade, sier Lars Bø, overlege og professor hos Nasjonal kompetansetjeneste for MS, nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus.

EFFEKTER SAMMENLIGNES

Han opplyser at før stamcellebehandling kan bli en standardbehandling for mange av dem som har attakkpreget MS må det ha blitt gjort en «randomisert» studie, en studie hvor effekten av stamcellebehandling sammenlignes med effekten av den sterkeste standardbehandlingen.

– En slik studie er vi nå i ferd med å komme i gang med, og resultatene forventes å foreligge om fire til fem år. Studiet som vi nå arbeider med bør kunne gi et viktig bidrag til å svare på hvor god effekten av stamcellebehandling er i forhold til effekten av dagens standardbehandling. Andre studier indikerer at 70–80 prosent av de med attakkpreget MS som får stamcellebehandling ikke får noen ny sykdomsaktivitet/forverring i løpet av de første fire-fem årene etter behandlingen, mens det er svært sparsomme data for sykdomsutviklingen etter det, sier Bø.

STARTER MED ATTAKKER

Han opplyser at det hos nesten ni av ti starter MS-sykdommen med raske forverringsepisoder (MS-attakker).

– Hos en del av disse vil sykdommen med tiden gå over i en progressiv fase. Dette er en sykdomsfase med en langsom og gradvis forverring. Forskningen som er publisert så langt tyder på at for å få en god behandlingseffekt bør stamcelletransplantasjon utføres i den attakkpregede fasen av sykdommen. Studien vi nå er i ferd med å starte vil derfor rette seg spesifikt mot dem som har attakkpreget MS, og har hatt en behandlingssvikt på en standardbehandling. Det er dessverre ikke noe godt grunnlag nå for å prøve ut denne behandlingen hos de med progressive former for MS, fordi muligheten for en god behandlingseffekt da er liten. En slik studie ville kreve et svært stort antall pasienter, og dermed kreve mere ressurser enn vi har, sier Bø.

DETTE ER MS:

-MS er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen.
-Sykdommen kan forårsake forskjellige grader av uførhet. Noen får symptomer bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre blir sterkt handikappede.
-MS rammer hvert år mellom 300 og 400 personer i Norge og er over dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn. I dag lever om lag 11.000 mennesker i Norge med MS. Norge er et av de land i verden som har flest MS-rammede sett i forhold til folketallet.
- Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.
- MS er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden.
- MS-gåten er ikke løst. Man vet ennå ikke hva som forårsaker sykdommen. 
Kilde: MS-Forbundet

Stamcellebehandling:

- Pasienten tappes for egne stamceller fra beinmarg eller blod. Stamcellene fryses ned til minus 120 grader.
- Pasienten får så cellegift som slår ut immunsystemet.
- Pasienten isoleres på grunn av infeksjonsfare.
- Stamcellene føres tilbake til blodet og bygger opp et nytt immunsystem.
- En stamcellebehandling koster fra 450.000 kroner og oppover.
- Risikoen for dødsfall er under én prosent.

Kilder: Store norske leksikon, MS-forbundet.

LES OGSÅ: Lars Aasgaard er oppgitt over MS-behandlingen i Norge. Nå trener han for å være rustet til behandling i Moskva

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no