16. jul
 
Legger ut på et 2.700 km langt sykkeleventyr
Med sin spesialtilpassede sykkel skal ryggmargsskadde Sander Andreassen (15) fra Hurdal sykle fra Nordkapp og hjem til Rustad.

Publisert: 26.apr.2018 19:00
Oppdatert: 25.apr.2018 12:25

Sander er født med ryggmargsbrokk, og har sittet i rullestol i hele sitt liv. Han må derfor «trå med armene» når han sykler. Sander og hans familie satte seg i fjor mål om å nå toppen av fjellet Bitihorn i Jotunheimen. De deltok da i TV 2s serie Samme tid neste år. Familien klarte ikke å nå dette målet helt, og måtte snu da terrenget på den siste strekningen ble for vanskelig å forsere med vogna Sander satt i. Men hardhausene har på ingen måte gitt opp å gjøre «det umulige». Til tross for slitet mot toppen av Bitihorn er allerede en ny stor utfordring planlagt. Denne sommeren står en utfordrende sykkeltur på planen.

270 MIL

Sammen med klassekamerat og bestevenn Petter Folvik (14) og pappa Tor-André skal Sander med sin håndsykkel sykle fra Nordkapp og hjem til Rustad i Hurdal, en strekning de har beregnet til å være om lag 270 mil. Det har de tenkt å bruke 30 dager på.

Den 1. juli starter de fra Nordkapp. Men enda en klassekamerat, Mzima Mortensen, har spurt om å få bli med på noe av turen. Sander forteller at Mzima slutter seg til når de kommer til Tromsø.

– Å sykle Norge på langs er en tanke pappa og jeg egentlig har hatt ganske lenge. Nå gleder vi oss kjempemasse, og det jeg gleder meg aller mest til er å oppleve Norge og naturen. Jeg har ikke vært lenger nord enn Trondheim før, sier Sander.

TRENING

Han forteller at de nå legger opp til ekstra hard trening.

–Vi har jo trent en del sammen allerede. Da har vi syklet, og noen ganger har pappa og Petter løpt og jeg har syklet, forteller Sander.

Nå blir det imidlertid hardere trening fram mot sommerferien.

– Det blir nok noen runder rundt Hurdalssjøen, og så blir det langturer til for eksempel Lillestrøm, sier Tor-André.

Sander driver også med ispigging, så han har også med seg styrke og utholdenhet fra dette.

FØLGEBIL

I følgebilen vil mannskapet bestå av mamma Gunn Mariann, søsteren Jenny (10) og broren Felix (6).

Det blir pappa Tor-André som skal kjøre bilen til Nordkapp. De andre skal reise med fly.

– Vi har planlagt å overnatte mye i telt på turen hjemover, men det blir nok noe i hytter også, sier Sander.

De har foreløpig ikke alt utstyr på plass. Blant annet mangler Petter og Tor-André sykler som egner seg for den lange turen.

– Vi trenger både sykler, sykkelklær og utstyr, og håper derfor at vi skal få kontakt med noen lokale sponsorer, og sier Tor-André.

FOKUS PÅ RYGGMARGSBROKK

Han påpeker at de på turen skal ha fokus på ryggmargsbrokk.

– Vi håper i den forbindelse at det er noen lokale personer rundt omkring som vil være med oss på noen etapper, for eksempel noen som sitter i rullestol eller som har andre handikapp, og som vil være med og spre litt glede. Vi ønsker å motivere andre barn og foreldre til å se mulighetene, sier Tor-André.

På grunn av Sanders handikapp er det også spesielle rutiner som må følges.

– Dette må vi ta hensyn til. Vi er blant annet avhengige av et hotell eller hytte med toalettfasiliteter hver onsdag og søndag. Sander har da faste dobesøk som varer i to timer på grunn av nedsatt tarmfunksjon. Og så har han heller ingen blærefunksjon, og må derfor bruke kateter hver tredje time. Vi må holde fokuset på å ta vare på helsa vår alle sammen, sier Tor-André.

FAKTA

- Ryggmargsbrokk (myelomeningocele) er en medfødt utviklingsforstyrrelse med manglende lukning av ryggvirvler og ryggmargen (nevralrøret), ofte benevnt nevralrørsdefekt.
- Dette fører til en brokkdannelse, der ryggmargshinner med nervevev former en utposning gjennom defekten i ryggraden, og som resulterer i varierende grad av lammelser, urinveis- og tarmproblematikk, kognitive vansker, og eventuelt også utvikling av vannhode (hydrocephalus).
- Alvorlighetsgraden kan variere fra fullstendig rullestolbundet med alvorlige lammelser, til lettere lammelser i beina.

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ: – Det er godt gjort av farfar å sykle så langt

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
BITIHORN: Her er familien på veg opp Bitihorn i programmet Samme tid neste år på TV 2. Pappa Tor-André trekker vogna Sander sitter i, og mamma Gunn Mariann og søsknene Jenny og Felix hjelper til. Foto: TV 2
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no