Ved å utnytte sollyset til energi, uten solceller og solfangere, tar LHL-sykehuset et skritt inn i framtiden.
- Vi vurderte å benytte solenergi, men bestemte oss for å heller benytte installasjonene som allerede er en del av bygget for å få til en smartere solavskjerming, sier Isak Oksvold til Teknisk Ukeblad.
Han er miljøsjef i Aspelin Ramm, som sammen med Hemfosa Samfunnsbygg eier Gardermoen Campus utvikling (GCU).
LES OGSÅ: Hun blir den nye sjefen
MOTSATT
Enkelt fortalt går det ut på å gjøre det motsatte av solskjerming i mange moderne bygg.
- Normalt går persiennene ned når det kommer sol på fasaden. Her har vi valgt å gjøre det motsatte. Når det er behov for oppvarming av rommet, blir solavskjermingen værende oppe når det kommer sol på fasaden dersom rommet har behov for varme. På den måten varmes rommet naturlig opp, samtidig som vi sparer strømkostnader, forklarer Oksvold til tu.no.
LES OGSÅ: Topp moderne sykehus
SMARTERE BRUK
Til tross for at persiennene ikke skal styres konvensjonelt, skal ikke soloppvarmingen gå på bekostning av brukerne. Oksvold forklarer at de styres i kombinasjon med romtemperatur og tilstedeværelse. Metoden er en mer lønnsom måte å utnytte solenergi på enn panel på taket.
- Solceller ville vært et fordyrende element. Vi er absolutt ikke imot solceller, men ønsker å bruke det vi uansett skal installere, men smartere, sier han.
Strenge hygienekrav
Den alternative bruken er ett av flere tiltak som har gitt det nye sykehusbygget støtte fra Enova.
- En annen ting vi har jobbet mye med er ventilasjonsløsningen, forteller Oksvold.
Høye hygienekrav gjør at det normalt ikke brukes roterende varmegjenvinnere i sykehus.
- Ved å separere tillurt og avtrekk kan man overholde hygienekravene samtidig som man får en ventilasjonsløsning med høy varmegjenvinning, sier han.
Kurt R. Olaussen i leverandøren Voltair System, sier at aggregatene til ventilasjonssystemene har svært høy virkningsgrad.
- Mens vanlig gjenvinningsgrad på denne type anlegg er på rundt 70 prosent, er vi oppe i 90 prosent. Det sparer sykehuset for behovet for en god del tilført energi hvert år, sier han.
Nullenergibygg
Et annet tiltak for å redusere energibruken til sykehuset til et minimum er bruken av fjernvarme.
- Vi kommer til å hente ut grunnvannet og bruke det til både oppvarming og kjøling av bygget, forteller Oksvold.
Siden varmepumpeløsningen ikke teller inn i energimerkingen av bygget, mener han det egentlig gjør at bygget har et enda lavere fotavtrykk enn det som står på papiret.
- På den måten gjør vi alt vi kan for å nærme oss ambisjonene om å bygge et nullenergibygg, sier han.