13. nov
 
Like før elevene fikk vitnemålene holdt læreren en tale som høster applaus
Ola Sundli tok ordet og holdt en tale for minnebøkene.

Publisert: 20.jun.2019 21:02
Oppdatert: 20.jun.2019 21:02

Flere lot seg imponere av talen kontaktlærer Ola Sundli holdt for avgangselevene på Vilberg ungdomsskole onsdag kveld. EUB trykker her talen i sin helhet i samråd med Sundli selv:

Kjære avgangselever ved Vilberg ungdomsskole, kjære foreldre og kjære kolleger.

Nå er det over.  

 Når dere 10. klassinger nå snart skal få vitnemålet deres, er det beviset på at dere har fullført ti års grunnskole, og når dere går ut døra her i kveld, så er dere ikke lenger elever hos oss. Nå skal dere ut og erobre verden.

 Og dere er så utrolig vakre i kveld. Alle sammen!   

 Dere husker kanskjeHusker dere hvordan det føltes første skoledagen her på Vilberg? Jeg tipper dere var spent på nye klassekamerater, lærerne, om det skulle blir det mye lekser og hvordan det ville bli å få karakter?

 Vi lærerne var også vi spente på hva slags gjeng dere var.

 Og jeg må nok innrømme at vi alle i perioder av disse tre årene vurdert alternative karriereveier. En av oss vurderte å bli løvetemmer på sirkus og jeg har stundom tenkt på å bli rottefanger i Bombay.

 Kvalifikasjonene er i hvert fall på plass.

 Men ellers er dere en fin gjeng, altså!

 Vi har delt mange opplevelser sammen som blir fine minner å ta med seg videre i livet. Fjellturen i niende klasse var et høydepunkt for mange, oss lærere inkludert.

 Det har vært balldager, klasseturer, utedager og 10. klasseball. Da var dere fine, ass!

 Det er på disse annerledesdagene man gjerne knytter bånd. Og noen av dem varer livet ut.

 Det er ikke skoletimene dere kommer til å huske best fra Vilberg, men vi glemmer ikke lyset vi har sett i øynene deres når dere har forstått noe dere har strevet med, eller det dårlig skjulte smilet deres når dere har fått igjen en prøve eller skriveoppgave som dere har naila.

 Noen utfordringer har det også vært.

Dere starta ungdomsskolen i et skolebygg som var som hentet ut av TV-serien om Tsjernobyl-ulykka, og som om ikke det var nok ble dere etter hvert tvunget over i brakker med en skolegård - som strengt var en luftegård.

 Makrellen som ligger innsauset i tomatsaus i en hermetikkboks ville følt seg privilegert om den hadde sett den.

 Og da dere skulle flytte inn i det nye skolebygget ble det nye rutiner, nye ganger å utforske og nye klasserom, og det var rett før eksamensperioden.

 Og så disse lærerne da.

 Disse slitsomme folka som maser om nynorskgrammatikk og algebra, lekser, har teite dusteregler og spør og graver om hvordan du egentlig har det. Som lukter kaffe, røyk, snus eller hvitløk.

 Eller alle tingene på en gang.

 Jeg tror dere kommer til å savne oss.

 Litt.

Når dere nå endelig kommer dere løs fra våre klamme favner, så får dere mer frihet, men dere må også ta mer ansvar for dere selv.

 Da kan det hende det ikke alltid er en hånd fra en ungdomsskolelærer der for å lede deg, klappe deg på skuldra eller gi deg en klem.

 Dere vil komme opp i situasjoner hvor verken mamma, pappa eller læreren deres kan ta valget for dere, og noen ganger er det faktisk dere som må ta voksne valg, også på vegne av kamerater eller venninner.

 Mange av dere flytter bare litt opp i gata her. Andre drar til storbyen – Jessheim, mens atter andre reiser til eksotiske steder - som Nannestad og Nes.

 Andre skal reise enda lenger for å følge drømmen sin.

 Det er fint med drømmer, men uansett hva dere skal: Husk at du ikke må ha en stor drøm. Kanskje du kan ha små drømmer i stedet? 

 Sett deg små, kortsiktige mål som du kan nå og se hva som skjer.

 Da gjør det langt mindre vondt de gangene du mislykkes, for – beklager å måtte si det - det kommer du til å gjøre noen ganger. Men den følelsen du får når du har oppnådd noe du har kjempa for, er like deilig uansett om drømmen er stor eller liten.

 Man klatrer ikke Everest første gang. For mange av oss er Sundtoppen mer enn nok.

 På videregående vil dere komme inn nye miljøer, få nye interesser og treffe nye folk.

 Noen av de dere har delt klasserom og korridorer med kommer dere faktisk aldri til å se igjen, mens andre kommer til å være en viktig del av livet deres i mange år fremover, kanskje til og med livet ut. 

 Ta vare på de vennene du har, men ikke vær redd for å skaffe deg nye. Sammen med familien din er vennene dine det aller viktigste du har i livet ditt.

 Dere får mer frihet både på skolen og hjemme, men husk at med frihet kommer det ansvar.

Nå står sommeren for døren.

 Bruk den for alt det er verdt. Bruk kroppen din. Dra til steder du ikke har vært før. Snakk med folk du ikke kjenner.

 Dans! Syng! Vær utendørs!

 Det er den beste medisinen du kan gi deg selv.

 Gjør noe som skremmer deg litt – hver dag.

 

Takk for at vi fikk være med på ferden.

 God sommer!

Ola Sundli er 39 år og bor på Eidsvoll Verk med kone og to barn. Han har vært ansatt ved Vilberg ungdomsskole i Eidsvoll i tre år. Dette skoleåret har han vært kontaktlærer for 10A.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no