20. aug
 
Stakk fra kontrollen
Da den tyrkiske sjåføren så kontrollskiltet lyse, gasset han på og stakk av.

Publisert: 14.jun.2018 08:19
Oppdatert: 14.jun.2018 13:41

– Vi måtte kjøre etter å prøve og ta ham igjen. Men da han skjønte at vi var på sporet svingte han inn på industrifeltet, og der sto han da vi kom, sier Bjørn Uno Rogneby på Jessheim trafikkstasjon. 

KONTROLL

Onsdag lyste Vegvesenets vektskilt på E6 ved Jessheim trafikkstasjon, noe som betyr at vogntog må kjøre av motorveien og stoppe for sjekk. På videoen til Vegvesenet ser vi tydelig at to norske lastebiler kjører inn for kontroll, mens det svenskregistrerte vogntoget suser forbi.

– Det viste seg at han har kjørt i 20 timer og 44 minutter uten pålagt hvile. Han hadde kjørt fra Göteborg til Måløy og så til Jessheim da vi stoppet ham. I tillegg til å bryte hviletidene hadde han jukset med sjåførkortet også, sier Rogneby. 

Det lengste vogntoget hadde stått stille på denne turen, var fire timer og ti minutter.

– Når du kjører så lenge uten nok pauser er det som å kjøre i beruset tilstand. Når man har vært oppe i ett døgn er du ikke klar for å kjøre bil, og i hvert fall ikke et vogntog. Slike sjåfører vil vi absolutt ikke ha på veiene våre, påpeker han.

HENTET AV POLITIET

– Hva skjedde med sjåføren?

– Vi tok med ham og vogntoget til trafikkstasjonen, og der ble han sittende til vi hadde analysert oss ferdig. Vi kan bare skrive en anmeldelse og varsle politiet, og de kom og hentet ham på kvelden. Bilen ble stående igjen hos oss. Det ble ei lang vakt i går, men det er det verdt, påpeker Rogneby. 

De utenlandske sjåførene er bare små brikker i et stort spill som handler om å bruke minst mulig penger på transport av varer.

– Sjåføren er nederst på stigen og tjener minst. De store pengene går til lastebileierne og selvsagt firmaene i Norge som kjøper og selger varer, sier Rogneby.

– Så det hjelper lite å ta sjåførene?

– Ja, det står mange i kø bak ham for å jobbe selv om de ikke tjener særlig store summer. 

DETTE ER REGELVERKET I KORTE TREKK

For daglig kjøreperiode skal sjåføren ha 45 minutters pause etter maksimalt fire og en halv times kjøring. Pausen får ikke benyttes til annet arbeid, du skal hvile.

Hovedregelen er døgnhvile på 11 sammenhengende timer eller minst tre + ni timer hvert døgn.

Døgnhvilen kan reduseres til ni timer maksimalt tre ganger mellom to ukehviler.

Total kjøretid per uke er maksimalt 56 timer. Kjører du to uker på rad kan total kjøretid ikke overstige 90 timer.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FARLIG: Statens vegvesen stoppet onsdag sjåføren av dette vogntoget. Han hadde kjørt i nesten ett døgn uten hvile. Foto: Vegvesenet
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no