13. nov
Ber om sikring. Trebarnsmamma Tone Slettmoen Alme har kontaktet Ruter og Nannestad kommune. Hun vil tryggere skoleveg til datteren Sara Othilie (7) og lillebrødrene Sander Olai (4) og Silas Oteo (8 måneder) når de begynner på Maura skole.
 
Må vente på bussen i 80-sone uten lys
MAURA. På skole­vegen Sara Othilie (7) må bruke hver dag er det verken gatelys, gang- og sykkelveg, busslomme eller fotgjengerovergang.

Publisert: 20.sep.2016 09:47
Oppdatert: 27.jan.2017 14:35

- Jeg går her hver dag og bilene kjører fort. Sara Othilie er på vei hjemmefra og ned til busstoppen nesten to hundre meter fra familiens hjem. Hun har skolesekken på ryggen.

- Hvem har bestemt at å krysse en veg med 80-sone er trygt for en 7-åring? Det er ikke trygt at barna må stå og vente i vegbanen når biler og andre trafikanter har så høy fart, sier mamma Tone Slettmoen Alme til EUB.

Nå har hun tatt kampen for å sikre barna tryggere skoleveg. Familien bor i Slettmovegen 25 i Maura. Sara Othilie (7) går på Maura skole, og lillebrødrene Sander Olai (4) og Silas Oteo (8 måneder) står snart for tur. Sara Othilie får skolebuss. Men mammaen reagerer på strekningen til og fra busstoppen. Avstanden derfra til skolen er 4,2 kilometer.

LES OGSÅ: Bruker millioner for å sikre elevene langs farlige skoleveger

- Mye trafikk av store biler

- Vi har verken fotgjengerovergang, gang- og sykkelveg, gatelys, busslomme eller innkjørsler å stå i, men vi har 80-sone. Det er mye trafikk av biler på grunn av E16 i umiddelbar nærhet, og store kjøretøyer durer fort forbi her. Få holder fartsgrensen, og i 80-soner er bremselengden ganske lang. Mange har den oppfatningen at skolevegen er trygg i det øyeblikk barna får busstransport til og fra skolen. Men det stemmer jo ikke. Det hjelper jo ikke med buss om vegen til og fra busstoppen er livsfarlig. Mye kan skje på den strekningen, og som foreldre er vi redde for at det skal skje en ulykke her, sier Tone. Hun har engasjert seg i saken, skrevet brev til Ruter og publiserte for noen dager siden ett innlegg om saken på Facebook-siden til Nannestad kommune. Dette har fått 43 reaksjoner, og er delt 19 ganger.

Ekstra redde i vinterhalvåret

Mammaen er ekstra redd for skolevegen i vintermånedene. Primærønsket er gatelys og bussholdeplass. Og gang- og sykkelveg er en drøm.

- Om vinteren er det mørkt hver morgen, og en høy brøytekant å ta hensyn til. Dette gjør det vanskelig å kunne hoppe ut i grøfta når trafikanter med høy fart kommer litt for nærme. Vi har måttet hoppe ut av vegen noen ganger. Jeg kan ikke skjønne at noen mener dette er trygt for en 7-åring, sier hun. Leder i FAU på Maura skole, Christian Bendz, sier de er opptatt av trafikksikkerhet for alle skolebarn.

- Vi har sendt inn en beskrivelse av hva vi mener bør gå under definisjonen farlig skoleveg til kommunen. Der ligger problematikken rundt manglende gatelys, gang- og sykkelveg, busslommer og høy fart. Foreløpig har vi ikke fått noe svar fra kommunen. Vi vil følge opp dette med kommunen. Hovedansvaret for elevenes sikkerhet på skolevegene ligger hos skolene og kommunen, sier Bendz.

Dette mener Trygg Trafikk om skoleveg og skoleskyss

Ved skoler bør nærmiljøet tilrettelegges slik at barn og unge kan gå eller sykle til skolen. Området rundt skolen som er tilrettelagt for fotgjengere og syklister må tilsvare gjeldende grense for skoleskyss.

Barn og unge må sikres en forsvarlig skoleskyss med sitteplasser og bilbelte.

Holdeplasser og parkeringsområder for henting og bringing av barn til skole, skolefritidsordning og barnehager bør ha en trafikksikker utforming og lokalisering.

Busser som kjører skoletransport bør merkes med egne skilt på bussen. Forbud mot å passere skolebusser på holdeplasser bør vurderes innført.

LES OGSÅ: Politiet kontrollerte skoletrafikken

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no