21. jul
DEN GANG DA: Mange av Norges mest kjente politikere stilte til debatt under den første Bærekraftkonferansen i Hurdal. I år blir det ingen konferanse, mens kommunen ønsker at frivillige skal ta på seg ansvaret for festivalen.
 
Må avlyse årets bærekraftkonferanse
Det blir ingen bærekraftkonferanse i Hurdal i år, mens bærekraftfestivalen overlates i stor grad til frivillige lag og foreninger.

Publisert: 05.apr.2018 06:00
Oppdatert: 05.apr.2018 06:29

Rådmannen mener at kommunen har viktigere ting å bruke ressurser og penger på enn bærekraftfestival og konferanse. Etter gjennomgang av aktivitetsnivå og prioriteringer i kommunen anbefaler administrasjonen nå å sette Bærekraftkonferansen på vent til 2020, mens festivalen overlates til frivillige lag og foreninger.

Men politikerne ønsker å ha døra mer på gløtt. De vil utsette konferansen i år og vurdere den gjennomført i 2019, for deretter å ha arrangementet annethvert år.

VERTSKAPSROLLE

Kommunen har i tre år hatt ansvaret for planlegging og gjennomføring av bærekraftfestivalen, men god hjelp av inviterte frivillige. Nå er det et ønske om at kommunen får en vertskapsrolle og overlater frivillige lag og foreninger og næringslivet å arrangere festivalen.

Årets festival var planlagt til 1. og 2. juni.

– Med bakgrunn i endringene, er det hele noe mer usikkert i år, sier leder samfunnsutvikling i Hurdal kommune, Henriette Rognlien, som har vært primus motor bak festivalen de to siste årene.

– Frykter du for festivalens framtid når den nå skal overlates til frivilligheten?

– Kommunen har satt som mål at etter tre år så skal bærekraftfestivalen komme i en ny og endret form og da i større grad mer uavhengig av kommunen. Vi opplever at det er mye engasjement og positivitet fra næringslivet og innbyggerne, og jeg er sikkert på at det på sikt vil være noen som tar tak i dette. Det har jeg stor tro på. Vi har også en god del øremerkede midler til festivalen.

– Er det da kommunens manglende ressurser det står på?

– Ressurssituasjonen i kommunen er en utfordring, og vi må prioritere å sette inn ressursene der det er viktigst, svarer Rognlien, som også peker på, i likhet med rådmannen, at arrangementet er god omdømmebygging for kommunen.

STARTET MED BRASK OG BRAM

Arrangementet startet med brask og bram i 2015. Konferansen, som gikk over to dager på Hurdalssjøen Hotell og konferansesenter, hadde store, politiske navn på programmet. De fleste politiske partilederne stilte, mens statsminister Erna Solberg, som var forhindret fra å komme, hilste via videooverføring. Nina Jensen, daværende leder av WWF i Norge, var der, det samme var Frederic Hauge fra Bellona, Måns Nilsson fra Stockholm Environment Institute og forfatter og astrofysiker Eric Newth.

Konferansen ble de to neste årene nedtonet, mens den i år er strøket av kartet. Selve festivalen for folk flest var lagt til Brustadtunet i 2016 og 2017, med kommunen som arrangør. Nå henger også denne i en tynn tråd, om ikke frivillige påtar seg ansvaret.

Bærekraftsatsing

  • Hurdal har befestet seg som bærekraftdalen i Norge.
  • Her har også landets største økologiske landsby etablert seg.
  • Hurdal presenterte store seg store mål i 2015. Bygda skal bli Norges første plussamfunn og skal innen ti år være karbonøytralt – eller helst enda bedre.
  • En stor bærekraftuke ble arrangert med konferanse for fagfolk og festival for menigmann. Om ikke frivillige overtar, henger festivalen i en tynn tråd. 
 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no