22. aug
VANSKELIG JOBB: Den nye rådmannen i Hurdal, Bente Rudrud Herdlevær, har ingen lett jobb om dagen. Det har heller ikke politikerne. De må spare inn mellom åtte og tov millioner kroner på neste års budsjett.
 
Millionkutt i Hurdal
Færre sykehjemsplasser, innføre brukerbetaling på dagsenteret, nedbemanning på SFO og redusert renhold i kommunale bygg – er blant rådmannens kuttforslag.

Publisert: 22.sep.2017 17:00
Oppdatert: 22.sep.2017 17:21

Årsaken til knipen er bruk av fond for å få årets budsjett i balanse, merforbruk inneværende år og at det er generelt et stort omstillingsbehov i kommunen.

Hurdals politikere forsøker nå å sy sammen et budsjett for neste år. Jobben er langt fra lett. Kommunen må spare et sted mellom åtte og tolv millioner kroner.

LES OGSÅ: Hyggelig, første lunsjmøte med den nye rådmannen

Presenterte kuttliste

I et utvidet formannskapsmøte torsdag ettermiddag, serverte rådmannen en liste til politikerne med forslag til hvor det kan kuttes. Lista er inndelt i tre kategorier med tre grader av konsekvenser ved kutt – liten eller ingen risiko, middels eller usikker risiko og økt risiko. Under gruppe 1 ligger reduksjon av undervisningsmateriell for skoleelevene, å ta bort vikarbudsjettet på skolen havner i gruppe to, mens det å kutte i lærerstillinger og ansatte på helse, er ansett å ha høy risiko.

LØNN er DEN STØRSTE POSTEN

Lønninger til de ansatte er den største budsjettposten. Kommunen kommer derfor neppe utom nedbemanninger.

– Vi vet ikke hvor mye vi kan ta ved naturlig avgang, men vi satser på å finne gode løsninger, sier rådmann Bente Rudrud Herdlevær.

Hun understreker at tiltakslisten er foreløpig og at den er grunnlag for videre arbeid med et varig bærekraftig budsjett for Hurdal kommune.

– Flere tiltak kan komme til, beregninger kan endres og konsekvenser og risiko av kutt skal fremdeles utredes, sier hun.

Formannskapsmedlemmene fikk med seg listen hjem. Den blir helt sikkert gransket fram til onsdag i neste uke. Da er det både kommunestyre og formannskap, og agenda for begge er jobben med neste års budsjett.

– 18. oktober skal rådmannen fremme forslag til budsjett for formannskapet. Det skal endelig vedtas i kommunestyret i desember, opplyser rådmannen.

– Det dere får servert her i dag, er svart kaffe og vann, sa rådmannen.

Skal man dømme etter et budsjettforslag, kan det bli magert både for de ansatte og politikerne heretter. Et innsparingsforslag er nemlig å kutte midler til sosiale aktiviteter for de ansatte og å redusere møtesatsene for politikerne med en tredjedel.

Fakta

  • Hurdal kommune må spare inn et sted mellom åtte og tolv millioner kroner neste år.
  • Årsaken er bruk av fond for å få årets budsjett i balanse, merforbruk inneværende år og at det er generelt et stort omstillingsbehov i kommunen.
  • Rådmannen skal fremme sitt budsjettforslag 18. oktober.
  • Budsjettet for 2018 skal vedtas i kommunestyret i desember.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
LISTE: Rådmannen i Hurdal, Bente Rudrud Herdlevær, kom med en liste full av innsparingsforslag. Den skal politikerne studere fram til onsdag.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no