17. jan
LENGER TID: Kommunene må telle stemmer manuelt. ñ Det tar litt lenger tid, men ikke mye, sier Yara Abudayya (i midten) i Ullensaker kommune.
 
Må telle stemmene manuelt
Kommunene er pålagt å telle stemmer manuelt. Det kan gi forsinkelser før resultatene fra Øvre Romerike er klare.

Publisert: 11.sep.2017 19:00
Oppdatert: 11.sep.2017 17:56

Særlig i de to største kommunene Ullensaker og Eidsvoll vil det endelige valgresultatet kunne bli forsinket. Men ikke vesentlig, skal vi tro valgstyrene i de to kommunene.

– For forhåndsstemmingen vil det ikke ha noe å si. Men for valgtinget kan opptellingen ta litt lengre tid, sier Yara Abudayya, utvalgssekretær i Ullensaker kommune.

I Ullensaker telles alle stemmene ute i valglokalene før de blir sendt inn og kontrolltelt på rådhuset. Å gjøre det på denne måten sparer mye tid framfor å gjøre hele opptellingen i rådhuset på Jessheim.

Les også: FRPU refser AUF etter skoledebatt

– BØR IKKE FORSINKE

Fra Nina Hageløkken, leder for fellestjenester i Eidsvoll kommune, er beskjeden at den manuelle opptellingen ikke bør forsinke.

– Vi teller alle stemmene fra valgtinget ute i valglokalene først, før de blir sendt til rådhuset for fintelling. Det bør ikke forsinke resultatet fra Eidsvoll, sier hun.

Forhåndsstemmene telles for hånd på rådhuset, før de telles maskinelt. Heller ikke det bør forsinke resultatet, er beskjeden.

Dermed vil de endelige resultatene fra Eidsvoll uansett være klare tirsdag morgen.

 Les også: Rekord for forhåndsstemmer på Øvre Romerike

BESTEMTE MANUELL TELLING

Kommunaldepartementet har bestemt at alle kommuner i Norge må ha minst én manuell telling av alle stemmer ved stortingsvalget. Det skjedde etter at flere eksperter uttrykte bekymring om at det var fare for manipulering av valgresultatet.

Mange av landets kommuner hadde lagt opp til digital opptelling, med maskiner som er koblet til internett. Flere hadde også lagt opp til å bruke de samme maskinene både til den første tellingen og kontrolltellinger.

Kommunalminister Jan Tore Sanner bestemte dermed at alle må telle manuelt, inkludert kommunene på Øvre Romerike.

– Valgsystemet vårt er godt testet og sikret. Vi ønsker å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt valgresultatet. Trygghet og tillit er avgjørende for gjennomføringen av valget, sa kommunal- og moderniseringsminister Sanner da han tok avgjørelsen 1. september.

INGEN FORSKJELL I HURDAL

Verken i Hurdal eller Nannestad vil manuell opptelling ha noen praktisk betydning. Begge kommunene hadde lagt opp til manuell opptelling uansett.

– Vi teller manuelt uansett, sier Lillian Aasheim i valgstyret i Nannestad kommune.

Det samme gjør Hurdal kommune. Der var det også planlagt med manuell opptelling av stemmene, og valgresultatet vil være klart i god tid innen tidsfristen mandag kveld.

Det er om lag 3,7 millioner stemmeberettigede i Norge. 416.793 av disse bor i Akershus.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no