13. nov
 
Måtte stenge vegen for å jage lam bort fra E16
Beitedyr har denne sommeren flere ganger kommet seg inn på E16 mellom Maura og Roa. Tidligere i år var det både elg og rådyr. Beitenæringen og viltforvaltningen er oppgitt over det manglende gjerdevedlikeholdet.

Publisert: 30.jul.2018 06:00
Oppdatert: 27.jul.2018 14:53

Igjen måtte folk fra beitenæringa iføre seg refleksvester, varsle med blinkende lamper på bilene og stanse trafikken da de skulle redde et lam fra E16.

– Vi har vært nødt til å gjøre dette flere ganger. Det liker vi svært dårlig. Allerede i midten av april skrev vi et brev til Statens vegvesen om tilstanden på sperregjerdet for vilt og husdyr på denne strekningen. Da det etter hvert ble satt i gang med reparasjoner ble det gjort på en meget enkel måte. Det er bare lappet på, sier David Eik, styremedlem i Nannestad sankelag.

Han viser til at også Nannestad kommune tok opp saken i vår da både elg og rådyr på vegen.

E16 mellom Maura og Roa, da riksveg 35, ble åpnet i 2002. Den krysser store beiteområder. Statens vegvesen har ansvaret for vedlikeholdet av gjerdene.

BRANNSLUKKING

Eik kaller det som ble gjort av utbedringer i vår for brannslukking, og mener at når dyr kommer seg inn på vegen så viser det at dette ikke fungerer godt nok.

– Det kan også være flere hull i gjerdet. Det er tragisk at dette ikke tas på alvor. Det kan få alvorlige følger for både folk og dyr dersom et dyr blir påkjørt. De som kjører på vegen ser jo gjerdene og forventer dermed at det ikke befinner seg dyr der, sier Eik.

Folk fra beitenæringa har flere ganger fått melding om at beitedyr har kommet på feil side av gjerdene langs E16.

– Vi har da selvsagt rykket ut, og har også ved flere tilfeller bedt om bistand fra politi. Det er mye trafikk på denne strekningen, og mange holder god fart. Det kan være risikabelt å oppholde seg på vegen. Vi har ikke lyktes å få politi med for å stanse trafikken, og har dermed blitt nødt til stanse trafikken. Det er jo noe ikke vi bør gjøre selv, sier Eik.

IKKE HJELP FRA POLITIET

Han opplyser at han også opplever det som vanskelig å få tak i politiet.

– Etter mange telefonhenvendelser, venting og mye fram og tilbake ble ikke noe avklart hos politiet, og vi kunne ikke vente lenger, sier Eik.

Da bestemte de frammøtte fra beitenæringa seg etter hvert for å stenge vegen selv, og forsøke å få lammet til nærmeste port i sperregjerdet.

– Heldigvis var vi såpass mange personer denne gangen at dette gikk bra, men det bør jo ikke være nødvendig at flere personer skal rykke ut på noe som kunne vært unngått dersom gjerdene hadde blitt vedlikeholdt ordentlig, sier Eik.

EUB har etter flere forsøk ikke lyktes å få kommentar fra Politiet om dette.

FRYKTER NESTE SESONG

Jan Briskeby fra Lunner eier lammet som denne gangen kom seg ut på E16 i Maura.

– Vi har jaget bort dyr fra vegen ved flere anledninger. Nå ser det ikke ut til at det blir gjort noe skikkelig med gjerdet denne sesongen, og da kan vi jo tenkte oss hvordan gjerdet blir etter en vinter til. Jeg frykter allerede neste år. Det er ganske utrolig at slike ting må ta så lang tid. Vegvesenet ble jo varslet allerede i april om at gjerdene var dårlige. Jeg føler at vi ikke blir tatt på alvor, sier Briskeby.

PLANLEGGER TILTAK

Einar Hagen, fungerende leder for driftsseksjonen i Statens vegvesen, opplyser at så vidt han kjenner til skal deler av strekningen utbedres permanent i år. Det er Veidekke som har driftskontrakten for vedlikeholdet.

– Jeg er kjent med at det ble en forverring av viltgjerdet etter vinteren, og særlig i år. Det blir så langt det lar seg gjøre planlagt å gjøre mer permanente tiltak, men omfanget er jeg ikke kjent med. Det blir da via en bestilling innenfor driftskontrakten, og som ikke blir lagt ut på anbud. Vi får ikke skiftet gjerdet på hele strekningen nå, men så vidt jeg kjenner til er det planlagt at de verste strekningene skal utbedres i år, sier Hagen.

Han viser til at Veidekkes driftskontrakt innbefatter å vedlikeholde gjerdet i den tilstanden det er i dag.

– Men når vi ser at gjerdet faller helt sammen, som vi har sett etter vinteren, så må vi inn med en mer permanent utskifting av hele eller deler av strekningen, og da er det snakk om en jobb som er veldig omfattende med flere titalls kilometer med viltgjerde. Da er det både et pengespørsmål og utenfor det som ligger i driftskontrakten vi har i dag, men det er ikke sendt ut noe anbud for dette foreløpig, sier Hagen.

LES OGSÅ:  – I fjor ble et lam påkjørt av en motorsykkel, og to personer ble skadet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no