18. jul
 
Maja videre til UKMs landsmønstring i Trondheim
Maja Jansen er den eneste fra Øvre Romerike som er videre til landsmønstringen i UKM, som holdes i Trondheim siste uka i juni.

Publisert: 22.mai.2018 06:00
Oppdatert: 22.mai.2018 06:08

Maja Jansen er 17 år og går på danselinja på Jessheim videregående. Moren og broren hennes er også kunstnere, og stuen hjemme ser ut som et atelier.

Til Ung Kultur Møtes hadde Maja meldt på seks malerier. Alle sammen portretter av forskjellige personer i forskjellige sinnsstemninger.

– Jeg har prøvd å utfordre meg selv. Jeg malte en som gråter, og det var vanskelig, så da forsøkte jeg å male en som var sint. Jeg vil få fram uttrykkene, sier den unge kunstneren.

Maja Jansen liker best å male mennesker. Naturbilder er ikke like spennende.

– Det blir litt kjedelig.

Hun bruker ikke oljemaling i kunsten sin, men maler alle bildene sine med akryl.

– Det er fordi oljemaling bruker for lang tid til å tørke, jeg har ikke tålmodighet til å sitte og se på maling tørke, forklarer Maja.

Dans og maling

Maja prøver å male så mye hun kan, men det er mye skole. På danselinja har de skole til fire hver dag bortsett fra onsdag, men hun prøver å male når hun har tid.

– Det er litt derfor jeg valgte å gå dans på skolen, og male på fritiden. Med kunsten liker jeg best å bestemme helt selv, forklarer hun.

Tolkning

Tre av bildene til Maja ble stilt ut på fylkesmønstringen på Lørenskog.

De tre maleriene i serien har fått navnet «Kriger». Hun har valgt å ikke navngi hvert enkelt bilde, fordi hun vil ikke bestemme for folk hva de skal bety.

– Jeg ville ikke gi et konkret navn på dem, jeg ville at det skulle være åpent for tolkning. Det er det jeg syns er veldig interessant med kunst, at folk kan se helt forskjellige ting, forklarer Maja.

kommentar på Instagram

Maja fikk vite at hun hadde kommet videre via et kommentarfelt på Instagram. Noen hun ikke kjenner hadde gratulert henne med å komme videre til landsmønstringen.

– Jeg fikk melding fra UKM litt senere den uken om at jeg hadde kommet videre, sier hun.

Maja er stolt og glad for å ha kommet videre. Men hun er også spent. For det følger også med en tur til Trondheim, sammen med de andre kunstnerne fra Akershus som har kommet videre.

– Det er litt skummelt, siden jeg skal dra dit med mange jeg ikke kjenner, og være sammen med dem i en uke. Men jeg gleder meg, sier Maja.

Fakta

  • Ung Kultur Møtes er et offentlig kulturtiltak for ungdom mellom 13 og 20 år, og foregår hvert år over hele landet.
  • Deltakerne i UKM viser fram hva de kan innen for eksempel musikk, teater, dans, film og visuelle uttrykk som bilde og skulptur. De kan også delta bak scenen, i UKM Media eller som arrangør.
  • Tiltaket får støtte over statsbudsjettet.
  • UKM er ikke ment som en konkurranse, men personer eller grupper kan likevel gå videre i et system på tre nivåer. 
 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no