18. jul
BLIR HETSET: Høyre-politiker Mahmood Ahmad blir hetset og bedt om å holde seg unna norsk politikk. – Jeg har aldri opplevd maken, sier Mahmood Ahmad.
 
«Man må være av nordisk avstamning for å være norsk»
Under et valgkampinnlegg på sin offentlige profil på Facebook får Mahmood Ahmad fra Kløfta beskjed om at han ikke bør involvere seg i norsk politikk.

Publisert: 30.aug.2017 12:00
Oppdatert: 30.aug.2017 12:04

Mahmood Ahmad fra Kløfta representerer Høyre, og står som nummer 21 på Akershus Høyre sin stortingsliste før valget. Nylig la han ut en melding på sin offentlige profil på Facebook der han forsøker å verve velgere, og som avsluttes med «Kjærlighet til alle, ikke hat mot noen».

I kommentarfeltet dukket så følgende opp:

«Det er ille nok at mennesker fra den andre siden av kloden får statsborgerskap og stemmerett, om de ikke skal involvere seg direkte i norsk politikk. Jeg ser ingen grunn til at ikke-vestlige skal få varig opphold, statsborgerskap eller stemmerett her til lands.»

FORSØKTE Å TA DISKUSJONEN

– Det er ren, skjær rasisme, sier en sjokkert Mahmood Ahmad.

– Jeg har aldri opplevd maken. Som politiker forstår jeg at jeg må tåle mye, men jeg spør meg om dette er greit. Jeg syns ikke det, sier politikeren.

Han forsøkte å ta diskusjonen med vedkommende som skrev innlegget, blant annet ved å si at «jeg er født i Norge og dermed norsk.»

– Det hadde ingen virkning. Svaret jeg fikk var at man må være av nordisk avstamning for å være norsk, og at nordmenn som flytter til Midtøsten ikke bli arabere av den grunn.

– Jeg respekterer at folk har sine egne oppfatninger, men dette aksepterer jeg ikke. Det ikke er riktig, verken demokratisk eller personlig. Jeg kunne selvsagt bare oversett kommentarene og gått videre med det politiske arbeidet, men jeg ønsker å si ifra. Jeg tror denne meldinga er et uttrykk for en understrøm i samfunnet vårt vi må snakke høyt om, sier Ahmad.

FÅR STØTTE

Mahmood Ahmad får bred støtte både fra partifeller og fra politiske motstandere.

Eyvind Schumacher i Ullensaker Arbeiderparti synes saken er trist.

– Det er trist og uakseptabelt. Man skulle jo tro at alle syns det var positivt med mennesker som engasjerer seg i samfunnet, helt uavhengig av hvor man er fra eller ikke er fra. Jeg tror det er viktig at folk med denne typen meninger blir konfrontert, sier Eyvind Schumacher.

EUB har forsøkt å få tak i vedkommende som skrev kommentaren uten hell.

– Må regne med sånt

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, sier at slilke uttalelser er helt vanlige og at politikerne med minoritetsbakgrunn må regne med denne typen sjikane. 

– Det er sørgelige tilstander vi har i dag, sier Rune Berglund Steen. 

– Om du har minoritetsbakgrunn og engasjerer deg i det offentlige rom vil du møte denne typen uttalelser veldig fort. Og dette er ikke spesielt stygt, sammenlignet med andre ytringer jeg har sett, sier han. 

Berglund Steen sier at det slett ikke er uvanlig at politikere blir truet på livet.

– I de tilfellene der man trues med vold kan man politianmelde saken. Men den ytringen Mahmood Ahmad er utsatt for er omfattet av ytringsfriheten. Det er veldig vanskelig å skjerme seg mot. Derfor er det svært viktig å ta til motmæle. Mitt råd er å mobilisere nettverket sitt, slik at denne typen uttalelser ikke blir stående uimotsagt, sier Berglund Steen. 

Fakta

  • Mahmood Ahmad står på 21. plass på Høyre sin Stortingsliste før valget. 
  • Under et innlegg på Facebook ble Ahmad møtt med en kommentar om at personer fra den andre siden av kloden ikke skal involvere seg i norsk politikk. 
  • Mahmood Ahmad reagerer kraftig på kommentaren, og får bred støtte. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
RASE: Under et valgkampinnlegg på Facebook ble Mahood Ahmad møtt med ytringer om at ikke-vestlige ikke må involvere seg direkte i norsk politikk. Ahmad er født i Norge og representerer Høyre.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no