16. jul
HAR ARBEID. Britt Johansen jobber på OrbitArena og viser Anniken Huitfeldt hvordan hun legger beskyttende plastomslag på bibliotekbøker. Huitfeldt mener det er sterkt behov for flere kvalifiserende arbeidsplasser, som OrbitArena på Jessheim har mange av. Bildet ble tatt i forbindelse med Huitfeldts besøk på OrbitArena nylig, og EUB har fått Johansens tillatelse til å bruke det i denne saken. (Foto: OrbitArena)
 
Mange flere må ha sosialhjelp for å klare seg. Men Britt har funnet løsningen
EIDSVOLL. Arbeidsledige klarer ikke å få ny jobb og boligprisene vokser folk over hodet.

Publisert: 18.apr.2017 09:30
Oppdatert: 18.apr.2017 09:09

NAV sine tall over sosialhjelpsmottakere er klare: Siden 2013 har det blitt 23 prosent flere i Ullensaker. Også de andre kommunene på Øvre Romerike har et økende antall som får utbetalt sosialhjelp: 55 prosent flere i Hurdal, ni prosent i Nannestad, fire prosent i Eidsvoll og 16 prosent i Gjerdrum. Også Nes er på veg opp, med en økning på sju prosent.

Tallene ble sluppet fredag 7. april.

FÅR IKKE NY JOBB

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt fra Jessheim er tidligere arbeidsminister og nå stortingsrepresentant. Hun er bekymret.

– Det er flere som må søke hjelp fordi de faller utenfor arbeidslivet, oppsummerer hun.

– Vi ser det samme på Vestlandet, men der kan vi forklare det med fallet i oljeprisen og arbeidsplasser som blir borte. På Østlandet er derimot ikke forklaringen så åpenbar, sier hun.

LAVERE UTDANNINGSNIVÅ

Arbeidsledighetstallene for Akershus og Øvre Romerike er imidlertid relativt stabilt lave, men Huitfeldt advarer mot å se bare på dette tallet.

– Det er ikke alltid harmoni mellom antall personer utenfor arbeidslivet og antall arbeidsledige. Vi ser at andelen folk i arbeid er lavere enn på mange år. Det er flere som støtes ut av arbeidslivet, som sliter med ny jobb og som ender opp med store vanskeligheter, sier hun.

Det er nå 3,1 prosent ledighet i Ullensaker og 2,7 prosent i Eidsvoll.

MÅ FÅ PÅ PLASS TILTAK

Anniken Huitfeldt mener at Øvre Romerike sliter spesielt med én utfordring, og det er lavt utdanningsnivå.

– Det er lavere utdanningsnivå på Øvre Romerike enn i resten av Akershus. Vi må gjøre det enklere for denne gruppa å komme seg ut i arbeidslivet igjen, sier hun.

– Med lav utdanning står man svakt på arbeidsmarkedet, og det er en utvikling som fortsetter. Vi løser ikke dette ved å øke sosialhjelpsbudsjettene, men ved å få folk ut i jobb, sier den tidligere arbeidsministeren.

– GJØR VELDIG MYE

Willy Kvilten, varaordfører for Høyre i Ullensaker, støtter Huitfeldt i at Øvre Romerike trenger flere arbeidsplasser som ikke krever høy utdanning.

– Derfor jobber vi for eksempel på spreng med å få på plass en løsning slik at Gardermoen Næringspark kan utvikles. Det vil skape en rekke nye arbeidsplasser, sier Kvilten.

Han er derimot ikke enig i at dagens politiske ledelse i Norge gjør for lite.

– Tvert imot. I løpet av den siste fireårsperioden har vi hatt et kraftig oljeprisfall som har påvirket arbeidsmarkedet i stor grad. Dette har først og fremst rammet Vestlandet, men har også fått ringvirkninger hos oss. Regjeringen har brukt hundrevis av millioner på å skape ny aktivitet, og vi ser at dette virker, sier Willy Kvilten.

– BOLIGPRISENE SKAPER PROBLEMER

Gry Hosøy, NAV-leder i Ullensaker, sier at utfordringene er mer nyanserte enn bare arbeidsmarkedet.

– I Ullensaker er det flere med inntekt som må få sosialhjelp for å få endene til å møtes, sier hun.

– Problemet er prisnivået, og særlig boligprisene. Det er blitt så dyrt å bo i Ullensaker og på Øvre Romerike at man må ha to solide inntekter for å klare det, sier hun.

– Bor man alene med barn, er det flere som selv med inntekt ikke får regnestykket til å gå opp. Det er en tiltakende tendens, sier Hosøy.

Hun sier også at Øvre Romerike og Ullensaker har veldig høy vekst, og at et tverrsnitt av disse også vil ha behov for sosialhjelp på et tidspunkt.

– Dermed er det flere faktorer enn bare en vanskelig arbeidsmarked, sier hun.

HUN VAR LEI AV Å VÆRE ARBEIDSLEDIG: Trebarnsmoren skapte sin egen arbeidsplass

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no