17. aug
FORSKERE. Trine Bråthen (t.v.), Fredrikke Storstein og Saida Alexandra Khurram skal nå finne ut hvor tykt lag med Mars-jord som må til for å beskytte mennesker, som eventuelt skal bosette seg på Mars, mot stråling. Bak: Realfaglærere Kjell Arnt Nystøl og Lars-Kristian Iversen.
 
Mars-forskere på Nannestad videregående skole
NANNESTAD. I faget teknologi- og forskningslære ved Nannestad videregående skole forsker elevene på om det kan bli mulig å bosette seg på planeten Mars.

Publisert: 10.jan.2017 15:20
Oppdatert: 01.mar.2017 11:04

Realfagselevene på VG2 er nå i gang med forskningsoppgaven Mars 2030, hvor de skal finne ut om muligheten for å etablere et beboelsesområde på Mars. Planeten har ikke samme strålingsbeskyttelse som jorda, og oppgaven går ut på å finne ut hvordan man kan beskytte seg mot strålingen.

De har fått tak i «jord fra Mars», riktig nok framstilt ved å blande ulike bergarter funnet i Norge. Arbeidet er utført av professor Henning Dypvik ved geologisk institutt hos Universitetet i Oslo (UiO).

BESKYTTER MOT STRÅLING

I samarbeid med UiO skal elevene måle «Mars-jordas» beskyttelsesevne mot stråling fra verdensrommet. Professor Jon Petter Omtvedt har stått for måling av absorpsjonsevnen jorda har.

Mandag besøkte elevene universitetet, og Omtvedt foretok sammen med elevene målinger for hvor mye gammastråling «marsjorda» beskytter mot.

- Vi målte gjennom forskjellige tykkelser med jord, og nå skal vi regne oss fram til hvor mye jord som må til for å beskytte mennesker mot strålingen på Mars, sier Fredrikke Storstein, én av elevene.

- MÅ TENKE PÅ EN ANNEN MÅTE

Hun forteller om to alternativer for å kunne bosette seg på Mars; å grave seg ned i jorda eller å fylle et lag over.

- Med denne oppgaven må vi tenke på en annen måte enn for vanlige oppgaver i matte og fysikk, sier Storstein.

Saida Alexandra Khurram synes også dette er en spennende oppgave.

- Og så er det veldig lærerikt. Det blir utfordrende å komme fram til et resultat, sier hun.

MOTIVASJON

Planeten Mars er blitt senter for global interesse etter at USA annonserte planer om å sende folk til planeten. Senere har flere andre store nasjoner og bedrifter offentliggjort tilsvarende planer for bosetting eller utforskning av planeten.

- Nannestad videregående skole bruker denne interessen for å motivere elever til å studere realfag. Med dette prosjektet kan de bruke mattefaget på en måte som viser at det kan bringe oss videre, sier Lars-Kristian Iversen, lærer på realfag.

Khurram forteller at hun valgte realfag for å kunne velge blant mange yrker.

- Da kan man utdanne seg til nesten hva man vil. Man får blant annet alle fagene for å bli ingeniør, sier hun.

De skal levere en skriftlig forskningsrapport for hvordan de kan tenke seg å bygge et beboelsesområde på Mars. Rapporten skal være ferdig innen midten av februar.

- Resultatene av forskningsoppgaven skal de presentere for elever ved All Saints Academy i Florida, og komme med forslag til hvordan et habitat på Mars kan se ut. Elevene der skal også presentere et prosjekt for våre elever, sier Kjell Arnt Nystøl, lærer på realfag.

Elevene reiser til Florida 16. februar.

FAKTA OM MARS

Mars er den fjerde planeten fra solen i vårt solsystem og er oppkalt etter den romerske krigsguden Mars. Planeten blir ofte beskrevet som den «røde planeten» på grunn av sitt rødlige utseende, forårsaket av jernoksid på overflaten. Mars er en steinplanet med en tynn atmosfære. Overflateegenskapene minner om både nedslagskraterne på månen og vulkanene, dalene, ørkenene og de polare iskappene på jorden.

Radius: 3.390 km

Avstand fra solen: 22. 900.000 kilometer

Overflateareal: 144.800.000 kvadratkilometer

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ: Ungdomsskoleelever: - Engelskfaget på ung­doms­skolen er for enkelt

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no