16. jun
IT. – Ja, blinde og svaksynte kan utmerket godt bruke smarttelefoner og nettbrett. Kursdeltakerne viste prinsesse Märtha Louise det siste innen teknologi.
 
Märtha lot seg imponere i Hurdal
HURDAL. Prinsesse Märtha Louise besøker Hurdal syn- og mestringssenter for tredje gang.

Publisert: 08.mai.2014 14:55
Oppdatert: 27.jan.2017 12:12

– Dette er et fantastisk kurssenter, og jeg oppfordrer spesielt svaksynte til å reise hit for å forenkle hverdagen sin. Jeg synes det er spesielt å høre synshemmedes historier, men her får de hjelp til å takle nye utfordringer i livet. Og ikke minst treffer de likesinnede her, som er en styrke i seg selv, sier prinsesse Märtha Louise etter endt rundtur på mange ulike avdelinger i Hurdalsenteret.

LÆRE MER

Märtha Louise er ingen novise i denne sammenhengen. Hun har i årevis vært Blindeforbundets høye beskytter, og har vært ledsager i Ridderrennet. I forkant av Hurdal-besøket hadde hun bedt om å få møte personer som har mistet synet, og å lære mer om arbeidet med synsrehabilitering.

Mange synshemmede har lært seg mestring på Hurdalsenteret som er et av Europas mest moderne rehabiliteringssentre.

– Vi føler en enorm stolthet og lettelse over å ha prinsesse Märtha Louise på besøk. Hun kjente seg nok ikke igjen fra forrige gang hun var her, og sa flere ganger at hun var imponert over senteret vårt, sier daglig leder Anita Solheim som viste henne rundt i de to timene besøket varte.

– Det fine med prinsessen er at hun er genuint interessert i våre deltakeres situasjon. Hun er vakker sjel og oppriktig glad i å treffe mennesker. Et slikt besøk betyr mye for oss, for det gir oss et ansikt utad. Det er ingen automatikk i at folk som mister synet får vite om oss, men vi ønsker jo å ha mange av dem hit på kurs, påpeker hun.

BLINDE PÅ IPAD

Under besøket møtte Märtha Louise flere kursdeltakere som drev ulik for fysisk trening, og fikk en forklaring på hvor viktig det er å hilde seg i fysisk form. I et av datarommene der kursdeltakerne fikk undervisning i bruk av ulike dataplattformer, traff hun blinde som bruker Ipader med den aller største sikkerhet.

– Laster dere ned apper for å få dette til, spurte hun.

– Det også, men både Iphone og Ipad har innebygde snakkeprogrammer som gjøre det like lett for meg å surfe som for deg. Jeg ser verden gjennom fingeren min, svarte en av deltakerne.

SKJERF

Den norske moteskaperen Nina Skarra har designet et kasjmir-skjerf for Norges Blindeforbund. Ideen bak er enkel: Ett solgt skjerf gir en øyeoperasjon i Nepal. Skjerfene er produsert i Nepal og pakket der av blinde og svaksynte mennesker før de sendes til Norge.

– 80 prosent er unødvendig blinde i Nepal og kan få synet igjen med en operasjon som koster 250 kroner, sier informasjonssjef Kristin Ruud i Norges Blindeforbund. Prinsesse Märtha Louise fikk et slikt skjerf i gave onsdag, og var strålende fornøyd.

– Dette er et fantastisk vakkert skjerf, utbrøt hun, og draperte det rundt skuldrene sine umiddelbart.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no