18. okt
 
Martin vil dele gården sin med byfolk
Martin Bøhm-Pedersen har tatt skrittet ut av storbyen og inn på bygda. Han har kjøpt Korslund gård på Morskogen, og skal starte andelsgård.

Publisert: 10.okt.2018 06:00
Oppdatert: 09.okt.2018 11:38

Korslund gård restaureres. I det man kjører inn på gården, ser man håndverkere i full sving i hovedhuset. Lukten av dyr og gjødsel er for anledningen byttet ut med duften av nykokt kaffe og nybakte kanelsnurrer.

– Jeg har aldri hatt en journalist på besøk her før, ler Martin Bøhm-Pedersen, oslomannen som flyttet til Morskogen for å bli bonde.

Andelsgård

Bøhm-Pedersen kjøpte Korslund gård på Morskogen i fjor vår. Han har brukt tiden siden kjøpet på å pusse opp bygningene på gården, for å bruke det som en andelsgård.

En ordning som går ut på at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og er med på å dele årsvariasjoner i avlingene.

– Det er egentlig noe jeg alltid har drømt om. Jeg skulle ta meg et friår og seile til Spania og Karibien. Vi startet en regatta i 2016, som skulle til karibuen, men etter to og et halvt døgn falt masta ned. Så da måtte vi snu. Da jeg kom hjem igjen, så hadde jeg jo ikke noe å gjøre. Da begynte jeg å tråle litt på finn.no. Da fant jeg denne gården til salgs, og så har det ballet på seg, humrer den blide bonden.

Mange interesserte

Det har ballet på seg. En lørdag i september hadde Bøhm-Pedersen en slags offisiell åpning av andelsgården. Han inviterte alle som var interessert

– Det kom ca. 70–80 stykker, så det har vært god respons, og mange som er interessert, sier den ferske bonden.

Det er ennå en stund til den planlagte oppstarten, men Bøhm-Pedersen vil gjerne komme i kontakt med dem som er interessert.

– Vi kommer til å starte litt forsiktig, men vi vil trenge rundt 50–60 familier som vil være med og ta en del, forklarer bonden.

Opptatt av hva vi spiser

Martin Bøhm-Pedersen ser klare bølger og trender i befolkningen. Han peker blant annet på Økouka som en del av en trend hvor folk er mer opptatt av hva de putter i seg.

– Det er veldig mange i dag som tenker over hva slags mat vi spiser, og hvordan det er produsert. De ønsker å vite hva de spiser, og hvor det kommer fra, forteller Bøhm-Pedersen.

Trendy

I tråd med dagens trender, vil det også bli ølbrygging og kurs i urtemedisin på gården.

Korslund andelsgård vil også tilby overnatting, for å tiltrekke seg kunder som kommer fra et stykke unna.

– Jeg tror at en del av kundene som kommer hit, vil komme fra byen. Men i tillegg må vi ha kunder fra nærmiljøet. Vi ønsker i hvert fall det, sier Bøhm-Pedersen.

Fakta om andelsgård

  • Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en form for direkte omsetning og dialog mellom gård og forbruker.
  • Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og er med på å dele årsvariasjoner i avlingene.
  • Som andelseiere i årsproduksjonen kan forbrukerne delta i planlegging av gårdsdriften og på den måten få produkter som det ellers er vanskelig å få tak i.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no