18. jan
 
Mater elgene for å få dem unna husene
Mye snø i høyden gjør at skogens konge elger seg innpå flere nabolag. Kommunen setter nå ut et helt matfat for å få dyrene mindre nærgående.

Publisert: 09.jan.2018 12:00
Oppdatert: 09.jan.2018 13:33

Bildene vi trykker i dag ble tatt av EUBs journalist på vei ut på skitur i helga. Tre elger – ei ku og to kalver – tuslet rolig over jordet bak Solheimsfeltet boområde i Maura. Der fant de mat på én av beboernes thujahekker. Først spiste hele familien. Deretter tok moren tilhold på venstre side av skiløypa, mens barna nøt siste del av menyen på den høyre. EUB holdt seg hele tiden på behørig avstand. Da måltiden var avsluttet tuslet de tre elgene over jordet og tilbake i skogen.

Godkjent av Mattilsynet

Før helga kunne EUB fortelle om hvordan tre elger er blitt den store snakkisen i Nannestad. Tre elger har tatt midlertidig tilhold i boligområdene Preståsen og Prestmosen i Nannestad sentrum. Dette regnes blant de to kjerneområdene hvor det bor flest folk i Nannestad. Mye tyder på at det kan dreie seg om flere elgfamilier, i og med at flere elger er observert på forskjellige steder i samme tidsrom. I et innlegg på egen nettside skriver Nannestad kommune at de har valgt å søke om dispensasjon fra Mattilsynet om å opprette en foringsplass på eget sted et stykke unna boligfeltene i håp om at elgene vil spise der i stedet.

– På ettermiddagen samme dag som søknaden ble sendt inn fikk kommunen dispensasjon fra Mattilsynet om å opprette foringsplass for elgene som tiltak for å hindre at de skal oppholde seg for mye på boligfeltene, skriver kommunen.

– Det er viktig å understreke at det er vanskelig å holde hjortevilt unna boligfelt i en kommune som Nannestad. Elgtrekk som går gjennom kommunen har vært der i hundrevis av år, og hjortevilt følger i de mønstre som alltid har vært der. Men selv om vi må påregne å kunne leve i ett med naturens hjortevilt, så betyr ikke dette at de skal gjøre skade eller være en trussel for oss som bor her, heter det videre.

Følger nøye med

Kommunen sier de vil vurdere situasjonen nøye framover, blant annet for å se om tiltaket med nytt foringssted fungerer. Kommunen ber alle la foringsplassen står i ferd dersom noen skulle komme over den.

– Kommunen ber våre innbyggere ha respekt for elgen og dens kalver dersom man skulle se de inne på boligområder, og minner fortsatt om en ekstra forsiktig ferdsel med hunder i bånd.

– De går i gatene her og holder seg rundt Preståsen skole og området nedover. Jeg synes det er fascinerende å se de på så nært hold. Jeg har vært ute med hunder og vært svært forsiktig med hvor vi beveger oss. Vi ønsker ikke at det skal oppstå noen truende situasjoner, sier Siw Fredriksen.

Elgene trekker ned

  • Mye snø i høyden gjør at sultne elger trekker ned i lavlandet der det er enklere å finne mat.
  • Spesielt furu og ulike vekster i hagene står høyt på drømmemenyen.
  • Nannestad kommune har fått mange henvendelser fra lokalbefolkningen om de aktuelle elgene.
  • Kommunens fallviltjegere har flere ganger jaget de omtalte elgene vekk.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no