20. sep
DYREVELFERD. Mattilsynene på Romerike og Hadeland og Gran samarbeider nå for å sette i gang tiltak som tar vare på dyrevelferden oppi alle tragediene som ulvens herjinger forårsaker. Foto: Statens naturoppsyn
 
Mattilsynet: – En stor dyretragedie
AKERSHUS. – Vi kan pålegge at sauer ikke skal på utmarksbeite hvis det er en stor fare for dyrevelferden, sier veterinær og avdelingssjef Gry Holmbakken i Mattilsynet på Romerike.

Publisert: 07.jun.2017 16:00
Oppdatert: 07.jun.2017 16:02

Mens ulven herjer i saueflokkene, er nå mattilsynene på Romerike, Hadeland og Gran i samtaler om hvordan dyrevelferden skal ivaretas oppi det hele.

– HAR ANSVAR FOR TILSYNET

– Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at dyrevelferden blir ivaretatt. Men det er eieren av dyrene som alltid har ansvar for at dyra har det bra, sier avdelingssjef Gry Holmbakken.

Ulven startet sin drapsferd i Skrukkelia i Hurdal. Den gikk så over til Oppland og fortsatt sine herjinger i ulveflokkene der.

– Dette er en stor dyretragedie, men det er alltid en viss risiko når du slipper dyr på beite. Vi er nå i gang med å jobbe med denne saken i samarbeid med mattilsynene på Hadeland og Gran. Vi følger nøye med og vurderer om vi skal sette i gang tiltak. Hvilke, har vi ikke diskutert i detalj, opplyser Holmbakken.

FLERE ENN 70

Nå er tillatelsen til ulvefelling forlenget til fredag, og det jaktes både dag og natt på det som nå betegnes som en lystmorder.

Tragedien startet i Hurdal i forrige uke da det ble funnet et stort antall drepte og skadde sauer i Skrukkelia. Da ble det gitt fellingstillatelse, men jakten ble resultatløs.

Så gikk ulven over grensa til Oppland. Der drepte den videre, og ifølge NRK er nå det totale tapet oppe i over 70 sauer. Det ble tatt en sau til mandag, så dette antallet stiger nok ytterligere før man eventuelt får skutt ulven.

GJETERE UTE NÅ

Roger Skjølås er beiteleder i Hurdal beitelag. Han forteller at det var et nytt angrep tirsdag morgen i retning mot Skrukkelia, men inne på Oppland-sida.

– Jeg frykter at ulven er på veg tilbake til Hurdal, sier han.

Skjølås forteller at det aldri har vært så ille i Hurdal som nå.

– Vi er ute å gjeter dyra våre nå. Gjeterlagene bytter på slik at det er vakt både natt og dag etter føre-var-prinsippet. Ennå har vi ikke sluppet alle sauene på utmarksbeite, og de som ikke er sluppet nå, holder vi tilbake. De har begynt å beite på det som skal være vinterfor. Dermed må vi gå til innkjøp av mat til vinteren. Men dette er jo aller verst for sauen som blir angrepet av ulv. De kan gå med store lidelser over flere uker, sier han.

– Tror du det er flere enn én ulv?

– Det har jeg ingen formening om, svarer Skjølås.

Enige om ny tolkning av ulvelovverket: - Folk føler seg utrygge og lever med ulven på gårdstunet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no